Математичар: Крај цивилизације стиже за пар деценија

Guardian
Математичар: Крај цивилизације стиже за пар деценија

Нова студија, која се ослањала на Насине истраживачке алате намијењене другом пројекту, тврди да је наша цивилизација свега неколико деценија удаљена од пропасти, пише "Guardian".

Иако су резултати студије поражавајући по човјечанство, NASA тврди да није провјеравала наводе студије и да је у питању закључак истраживача који су само користили њене алате.

Истраживање подвлачи да ће због овога доћи услијед неодрживе експлоатације ресурса и неједнаке прерасподеле богатства.

Студију је написао математичар Сада Мотшареи заједно са тимом научника, а у њој се тврди да су природа и структура модерног друштва осуђени на пропаст од самог почетка.

Узимајући у обзир пет фактора ризика који могу довести до пропасти (популација, клима, вода, пољопривреда и енергија), студија тврди да ће доћи до рушења чак и најкомплекснијих друштвених структура када ови фактори почну да испољавају два важна критеријума.

Сви друштвени колапси у посљедњих 5.000 година, пише Мотшареи, укључивали су „растезање ресурса услијед претјераних потреба у односу на еколошки потенцијал" и „економску стратификацију друштва на елиту (богате) и масу (сиромашне).

„Елитни" дио популације ограничава проток ресурса, временом акумулирајући довољно велик вишак који јој омогућава да одсјече њихову доступност остатку свијета.

Студија наводи да ће они са новцем наставити да функционишу као да се ништа не дешава након што обични људи почну да осјећају ефекте евентуалног распада, а онда ће бити исувише касно да спречимо распад цивилизације.

Иако би наука у теорији могла да нас спаси, историја је показала да нас технологија само приближава крају.

„Технолошке промјене могу да повећају ефикасност коришћења ресурса, али оне такође повећавају њихово коришћење и екстракцију. Повећање потрошње врло често компензује повећану ефикасност".

Мотшареијеви сценарији у најгорем случају су прилично драстични, и крећу се од глади до цивилизације која ће уништити саму себе кроз ратове за храну и ресурсе.

Са друге стране, најбољи сценарији укључују богате који схватају да нам се ближи пропаст и покушавају да изврше реструктуирање друштва, али за ово су јако мале шансе.

Ево шта умјесто тога препоручује овај математичар:

„Два кључна рјешења подразумјевају смањење економске неједнакости како би се осигурала праведнија прерасподјела ресурси и смањење искоришћавања доступних ресурса уз ослањање на мање интензивне и обновиве ресурсе и смањење раста популације".

Међутим, чини се као да се цивилизација већ неко вријеме креће у супротном смјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана