Мател и Хасбро руше Лего с трона

Агенције
Мател и Хасбро руше Лего с трона

Вашингтон - Америчке компаније "Мател" и "Хасбро" преговарају о спајању, чиме би настао највећи свјетски произвођач играчака који би са трона срушио дански "Лего".

"Хасбро", произвођач популарних играчака и друштвених игара попут трансформерса и монопола, приступио је крајем прошле године "Мателу", чији је заштитни знак лутка барби, с приједлогом за припајање, а разговори и даље трају. Исход преговора је, међутим, неизвјестан, а један покушај спајања тих компанија већ је пропао 1996. године. Тада је "Мател" за "Хасбро" понудио 52 милијарде долара.

"Мател" је већи играч на тржишту од "Хасброа", али у посљедњих неколико година је изгубио удио на тржишту. "Хасбро" је повећао продају, па је сада у замаху. Уколико дође до спајања настао би највећи играч на свјетском тржишту играчака. Трон је у првом полугодишту 2015. преузео "Лего" од "Матела". "Лего" је у првом полугодишту 2015. остварио 2,1 милијарду долара прихода, "Мателови" приходи су износили 1,9 милијарди, а "Хасбро" је инкасирао 1,5 милијарди.

Процјена је да би "Мател" и "Хасбро" заједно држали око 20 одсто свјетског тржишта играчака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана