Kultni tehnološki preokreti po kojima pamtimo osamdesete

B92
Kultni tehnološki preokreti po kojima pamtimo osamdesete

Od Walkmana do Game Boya, ovo je pregled tehnoloških uređaja iz osamdesetih godina prošlog veka koje ćemo pamtiti...

Walkman

 


Malo je uređaja sa kojima ćemo odmah povezati osamdesete kao što je to Sonyjev prenosni muzički plejer Walkman. Na tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije malo japansko malo tehnike pojavilo se 1980. godine, a na područje bivše Jugoslavije je u većim količinama počelo da pristiže sredinom te decenije. Walkman je bio i pitanje prestiža i uređaj koji nas je oslobodio vezanosti za radio, televizor ili gramofon. Ujedno je bio i prethodnik MP3 plejera, iPoda i drugih sličnih uređaja.

CD

Zajednički proizvod Sonyja i Philipsa prijetio je da će u istoriju poslati dotada nedodirljive gramofonske ploče i kasete. Prve su uspjele nekako da se održe (i da se vrate u modu), dok ove druge današnja djeca ne znaju ni da koriste. Na CD ne samo što ste mogli da "narežete" muziku, već i igrice, video zapise i datoteke u dotad nezamislivoj količini za tako kompaktan format.

Microsoft Windows

Danas najpopularniji operativni sistem za računare, ondnosno njegovo prvo izdanje - Windows 1.0, pojavio se u novembru 1985. godine. Osmišljen da bi parirao Appleovom softveru, prvi Windows je bio bitno drugačiji od današnjih po tome što je više bio nadogradnja operativnog sistema MS-DOS nego samostalni grafički interfejs. Ipak, Windows je i tada nudio prepoznatljive aplikacije kao što su Paint, Control Panel i Notepad.

Apple Macintosh

Appleovi uređaji danas su sinonim za pametan dizajn i visok kvalitet izrade. Međutim, tokom osamdesetih tu reputaciju su tek počinjali da stvaraju. Prvi Appleov Macintosh u prodaju je pušten u januaru 1984. godine. Osmislio ga je suosnivač te kompanije Stiv Džobs i nazvao prema vrsti jabuka koju je njegov kolega Džef Raskin najviše volio. Pokazalo se, međutim, da će to postati prvi veliki korak Applea ka globalnom uspjehu.

VHS vs Betamax

Ljudi koji su osamdesetih godina gledali kućni video bili su podijeljeni na dve velike, međusobno često suprotstvaljne grupe. Jedni su zagovarali VHS format, drugi Betamax. VHS je na kraju odnio pobedu zahvaljujući pametnijoj integraciji sa rastućim tržištem kamkordera. Međutim, to nije tako dugo trajalo, pošto su oba formata ubrzo zasijenili prvo CD, a zatim i DVD.

IBM 5150

Osamdesetih godina tržištem desktop računara za kućnu upotrebu nisu dominirali ni Apple, ni Microsoft. Ta titula je pripadala IBM-u. Iako primitivan po današnjim standardima (64KB RAM-a, 16-bitni procesor na 4,77 MHz)... sa cijenom od oko 2.000 američkih dolara, model IBM 5150 pomogao je širenju računara izvan isključivo poslovnog okruženja. Primer "Velikog plavog" kopirali su bezbrojni proizvođači, nakon čega su računari ubrzo postali sveprisutni.

Motorola DynaTAC 8000h

Telefoni su danas sveprisutni, ali tokom osamdesetih godina to nisu bili. Među prvim popularnijim modelima, prepoznatljivim po tome što su oblikom ličili na cigle, bio je Motorolin DynaTac 800h, u prodaju pušten 1983. godine. Bio je daleko teži (785 grama) i veći (25 centimetara dug) od bilo čega što bismo ovih dana nazvali mobilnim telefonom. Ipak, mogli ste da ga koristite za telefoniranje kao i bilo koji mobilni telefon danas.

Clapper

Danas se mnogo priča o "pametnim kućama", kao o nečemu novom i zanimljivom. Međutim, koncept hiperpovezanih zgrada potiče upravo iz osamdesetih godina prošlog vijeka. Elektronski uređaj pod imenom Clapper omogućavao je upravljanje kućnom rasvjetom i zvukom, bez dodirivanja prekidača.

Game Boy

Prvi Nintendov Game Boy pušten je u prodaju 1989. godine. Bio je prava senzacija, donekle uporediva sa Walkmanom. Odjednom više nismo morali da sjedimo za računarom kako bismo se igrali, već smo to mogli da radimo bilo gdje i bilo kada, sve dok je baterija trajala. A kada su se pojavila izdanja igara Tetris i Super Mario Land, Game Boy je bio spreman da postane kulturna ikona.

ZX Spectrum i Commodore 64

ZX Spectrum i Commodore 64 su mnogima otvorili vrata, ne samo programiranja, već i kompjuterskih igara. Ujedno su odgovorni i za početak buma te grane industrije softvera. ZX Spectrum je nastao iz frustracije Klajva Sinklera, kada je izgubio posao sa BBC-jem. Taj računar je omogućio stvaranje i igranje igara na dotad nezamislivom nivou. Commodore 64 se, s druge strane i danas smatra najprodavanijim personalnim računarom svih vremena. Bio je veoma popularan i na području cijele bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana