Крах америчке велике наде, авиона Ф-35

Агенције
Крах америчке велике наде, авиона Ф-35

Велика нада америчке ратне авијације Ф-35 ЈСФ суочава се са потпуним колапсом послије низа тестова који нису дали задовољавајуће резултате.

Према наводима пилота који су имали прилику да управљају новом летјелицом, она не може довољно брзо да скрене или да крене у пењање у борби "прса у прса" на отвореном небу, а такође има проблеме да маневрише у избјегавању неприајтељске ватре.

"Ф-35 има много мана", навео је неименовани пилот послије тестирања авиона у извјештају који је добио ознаку изузетне повјерљивости.

Тај тест се догодио 14. јануара 2015. године, изнад Пацифика и близу базе Едвардс у Калифорнији, а у "клинчу" су се нашли Ф-35А и Ф-16Д. Циљ теста је било утврђивање колико је Ф-35 способан у борби на малој раздаљини, а требало је утврдити и како се сналази у моментима када треба веома брзо промјенити начин кретања.

Другим ријечима, пилот Ф-35 је морао да управља веома ризично, да скреће и маневрише како би сустигао Ф-16 и имао га на нишану, док је он бјежао и покушавао да нападне Ф-35 из "контранапада".

Ф-35 је чак добио и предност, није био наоружан, тј. није било већег терета, али ни то није помогло.

"Чак и када се узме у обзир то да Ф-16 има веома ограничену конфигурацију за нишањење, Ф-35А је остао на великој раздаљини, без енергије...", написао је пилот.

Према његовим ријечима, проблеми са Ф-35А су толики да пилот не може да помјери главу у кокпиту и да погледа уназад, због величине кациге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана