Kit naučio jezik delfina da bi mogao da se druži sa njima

Agencije
Kit naučio jezik delfina da bi mogao da se druži sa njima

Filolozi će se složiti da je najbolji način da naučiš strani jezik upravo da se krećeš u zemlji u kojoj se on govori. Time se vodio i jedan mali kit koji je naučio jezik delfina kako bi mogao s njima da se druži.

Maleni beluga kit već dva mkeseca boravi u jednom akvarijumu sa delfinima, a jednog dana je počeo da ih doziva. Kao što je prihvatio trening od strane naučnika sa Ruske Akademije Nauka, tako je razvio način da govori i jezikom delfina.


U prethodnom staništu je bio okružen drugim kitovima, ali kada je 2013. godine prebačem u Krimski delfanarijum Koktebel, bio je jedini kit u njemu. Kako bi se prilagodio novom komšiluku kit je počeo da uči „delfinski“, uključujući i pištaljke koje su u akvarijumu koristili instruktori za imenovanje svakog delfina. Imitacija je inače izuzetno korisna sposbnost prilagođavanja u prirodi, a prema istraživačima to se često događa i među ljudima.

Naučnici ipak nisu sigurni da li kit zaista razumije njihov jezik ili jednostavno oponaša zvukove koje čuje kako bi se bolje prilagodio među novim prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana