Kineska svemirska stanica pada, šanse da pogodi nekoga su... VIDEO

Agencija
Kineska svemirska stanica pada, šanse da pogodi nekoga su... VIDEO

Kineska svemirska stanica "Tijangong 1" koja ne radi, a po izviještajima je i nekontrolisana, trebalo bi da idućeg vikenda uđe u Zemljinu atmosferu i padne.

Iako svemirske agencije ne znaju kada i gdje će pasti ostaci stanice, to je zanemarljiva opasnost za ljude i imovinu jer se očekuje da najveći dio izgori prilikom ulaska u atmosferu.


Agencije daju različite procjene vremena pada. Zapadne agencije tvrde da Kinezi nemaju kontrolu nad stanicom, dok Kina navodi da to nije slučaj. Jedino Rusija, Kanada i sjever Evrope se smatraju mjestima na koja ostaci stanice sigurno neće pasti.

Vjeruje se da će samo oko 10 odsto stanice "preživjeti" raspadanje u atmosferi. Šanse da ti dijelovi pogode nekoga na Zemlji se procijenjuju na manje od jedan u hiljadu milijardi.

Svemirski otpad je veoma čest u atmosferi, ali je poznat samo jedan slučaj da je neko njime pogođen. Jedna Amerikanka je prošla bez povreda kada ju je 1997. pogodio dio američke rakete.

Među najpoznatijim slučajevima je pad američke svemirske stanice Skajlab 1979, čiji ostaci su se rasuli u blizini australijskog grada Perta. Pert je potom novčano kaznio SAD sa 400 dolara zbog bacanja smeća.

"Tijangong 1" je bio prva kineska svemirska stanica, lansirana 2011. godine, kao eksperimentalna, za veće projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana