Кинеска свемирска станица пада, шансе да погоди некога су... VIDEO

Агенција
Кинеска свемирска станица пада, шансе да погоди некога су... VIDEO

Кинеска свемирска станица "Тијангонг 1" која не ради, а по извијештајима је и неконтролисана, требало би да идућег викенда уђе у Земљину атмосферу и падне.

Иако свемирске агенције не знају када и гдје ће пасти остаци станице, то је занемарљива опасност за људе и имовину јер се очекује да највећи дио изгори приликом уласка у атмосферу.


Агенције дају различите процјене времена пада. Западне агенције тврде да Кинези немају контролу над станицом, док Кина наводи да то није случај. Једино Русија, Канада и сјевер Европе се сматрају мјестима на која остаци станице сигурно неће пасти.

Вјерује се да ће само око 10 одсто станице "преживјети" распадање у атмосфери. Шансе да ти дијелови погоде некога на Земљи се процијењују на мање од један у хиљаду милијарди.

Свемирски отпад је веома чест у атмосфери, али је познат само један случај да је неко њиме погођен. Једна Американка је прошла без повреда када ју је 1997. погодио дио америчке ракете.

Међу најпознатијим случајевима је пад америчке свемирске станице Скајлаб 1979, чији остаци су се расули у близини аустралијског града Перта. Перт је потом новчано казнио САД са 400 долара због бацања смећа.

"Тијангонг 1" је био прва кинеска свемирска станица, лансирана 2011. године, као експериментална, за веће пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана