Како су нестали Неандерталци?

independent.co.uk
Како су нестали Неандерталци?

Истакнути амерички антрополог је изјавио да су људи успјели да искорене своје ривале Неандерталце из Европе уз помоћ припитомљених вукова.

Људи су користили припитомљене вукове како би стекли конкурентску предност у лову која је довела до изумирања Неандерталаца на континенту прије 40.000 година, тврди професорка Пет Шипман са Универзитета у Пенсилванији.

"Формирали смо савез са вуковима и то је био крај Неандерталаца," додала је Шипман.

Њена теорија оспорава конвенционалну академску мудрост да су вукови били припитомљени тек прије 10.000 година, када је почео и успон пољопривреде.

Пет вјерује да су вукови припитомљени прије 70.000 година, када су људи први пут дошли у Европу из Африке - тако су настали данашњи пси.

Ова теорија би рјешила мистерију зашто су Неандерталци изумрли пар хиљада година након доласка људи у Европу, упркос чињеници да су на континенту живели више од 200.000 година.

Професорка Чипман тврди да је савез са вуковима уз комбинацију са супериорним оружијем и вештинама лова, омогућио људима да намудре своје ривале и постану доминантна врста.

Истраживање објављено прошле године је открило да су модерни људи и Неандерталци живели заједно у Европи 4.000 година и у том периоду су размјењивали културу и гене.

Вјерује се да су посљедњи Неандерталци изумрли у данашњој Белгији, гдје су живели у пећинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана