Како кафа утиче на здравље?

menshealth.rs
Како кафа утиче на здравље?

Јутро не би требало да представља само отварање очију и умивање. Кафу би требало да уврстите у свој јутарњи ритуал, јер на тај начин смањујете ризик за обољевање од рака, појачавате меморију и још много тога.

 

Здраво срце

Студија рађена на бруклинском колеџу утврдила је да ако попијете четири шоље кафе дневно, смањићете ризик од кардиоваскуларних болести за невјероватних 53 посто. Наравно, немојте их све излити од једном, одредите временске размаке који вам највише одговарају.

Чувајте јетру

Ако за разлику од људи који кафу пију само када им је потребна да би их одржала будним понекад, ако је конзумирате сваки дан смањићете могућност за обољење од рака јетре за чак 29 посто. На жалост, то не може бити свака кафа. На примјер, превише ирске кафе убија позитивна дејства.

Избјегните деменцију

Не само да вас кафа чини опрезнијим, већ и чува изоштреност ума за старост. Студија Универзитета Харвард показала је да редован унос кофеина смањује ризик од Алцхајмерове болести за чак 60 одсто и преполовљава шансе за развој Паркинсонове болести.

Напитак за бољу меморију

Када слиједећи пут заборавите где сте оставили кључеве, правац у кухињу да скувате кафу! Студија Универзитета Џонс Хопкинс утврдила је да дупли еспресо појачава меморију за наредних 24 сата.

Боље расположење

Студија школе за јавно здравље Универзитета Харвард објавила је као резултат да четири кафе дневно смањују ризик од депресије за 20 процената.

Заштитите простату

Јесте ли забринути за простату? Требало би да будете, она је ипак највећи убица мушкараца. Умјесто са урологом, чешће се дружите са конобаром или конзумирајте кафу код куће. Према студији Универзитета Харвард, 3-6 шоља кафе дневно смањује ризик од рака простате за 60 посто, чак иако конзумирате кафу без кофеина.

Убрзајте корак

Заборавите на спортска пића: да бисте појачали издржљивост током трчања за 26 посто, попијте један еспресо – савјетују научници Универзитета Бирмингем. Позовите и пријатеље који трче и направите паузу за кафу.

Држите шећер под контролом

Свака шоља кафе коју попијете може да смањи шансе за развој дијабетеса типа 2, за десет процената – сматрају научници са Института за научне информације о кафи, након спроведене студије. Једино што треба да урадите јесте да избаците шећер из овог напитка.

Скините који килограм

Бројне студије показале су да кафа ефикасно дјелује на сагоревање масти, захваљујући комбинацији састојака који убрзавају метаболизам и сузбијају апетит. Наравно, не очекујте резултате ако дневно попијете три кафе са карамелом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана