Како да спријечите пуцање цијеви због ниских температура

N1
Како да спријечите пуцање цијеви због ниских температура

Изузетно ниске температуре које су ових дана оковале БиХ и регион могу да створе велику штету на водоводној инфраструктури, али и у домовима и викендицама грађана.

На ниским температурама може доћи до смрзавања воде на прикључним водовима према потрошачима, што може да узрокује пуцање стакла водомјера и спојне цијеви, јавља "Н1".

Зато се се потрошачима препоручује сљедеће:

  • Потрошачи морају да воде рачуна о томе да инсталације не остављају на дуже вријеме (одлазак на пут) без надзора у стању напуњености система водом, а без протока, како би се на интерним инсталацијама спријечило смрзавање.
  • Постоји могућности залеђивања интерних водоводних инсталација ако нису уграђене на прописаној дубини и ако у вртним чесмама које су монтиране изнад водомјерног окна није испуштена вода. У условима ниских температура пожељно је да потрошач врши редован преглед водомјерног окна, осигура то да је поклопац затворен, а у случају екстремно ниских температура потребно је заштитити инсталације унутар водомјерног окна заштитним средствима (приручна су деке и тканина, а прописана стаклена вуна и сл.).
  • Потребно је припазити да се водомјери не смрзну те да не дође до пуцања стакла на бројилу на прикључним водовима у подрумским просторијама које нису гријане, посебно у просторима који имају незаштићене отворе (разбијене подрумске прозоре).
  • Потрошачи који имају водомјерне ормариће у спољним зидовима објеката требају да их прегледају и по могућности заштите од смрзавања (посебно ако гријаћи елементи унутар ормарића не раде или нису уграђени).

(Н1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана