Kako da se riješite dosadnih smrdibuba?

GS
Kako da se riješite dosadnih smrdibuba?

Za smrdibube se kaže da donose pare u kuću, ali u najezdi ovih insekata malo je riječi utjehe. Donosimo vam prirodne recepte za odbranu od smrdibuba, koje sem neprijatnog mirisa karakteriše isto tako neprijatno zujanje, iako, istini za volju, nisu opasne za ljude.

Inače, riječ je o insektu koji možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali s dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mjestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U posljednjih par godina primjećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logično dovodi do postavljanja pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja - guštera, osa i ptica.

Za odbranu od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom. Naime, smrdibube privlači ova boja, pa okačite žuti papir na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće.

Umjesto da ih zgazite, budući da u odbrani ispuštaju neprijatan miris, moguće je kod kuće napraviti smjesu koja će ih oterati.

Posuda sa sapunicom

Sve što treba da uradite jeste da u jednu činiju sipate sapunicu, a iznad nje namjestite izvor svjetlosti. Tako namještenu ostavite je preko noći. Biće neodoljiva za smrdibube koje će upasti u nju i udaviti se u sapunici.

Sprej koji ih ubija iste sekunde

Potrebno je:

120ml sirćeta

60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova

240ml tople vode

Dobro sve promućkajte pa sipajte u posudu sa raspršivačem. Ciljajte direktno na bube - ova mješavina ubija ih čim ih dotakne.

A pored toga, postoji i nekoliko prirodnih mućkalica kojima se ljudi već dugo služe kako bi smrdibube proterali sa biljaka.

Tečnost od ljuski luka

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Poslije toga procijediti i tretirati biljke time. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba prskati sprejom tri puta dnevno pet dana.

Tečnost od čili paprika

Za pripremu ove smjese uzeti 100g čili papričica i isjeckati što sitnije. Preliti sa litrom vruće vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Prokuvanu tečnost ostaviti dva dana i poslije toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml tečnosti i razrediti sa 10 litara vode.

Tečnost od sjemena gorušice

Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice da se prelije sa 0,5l vrele vode, dobro izmiješa i ostavi da se ohladi. Tečnost procijediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10 litara tečnosti kojom se tretiraju napadnute biljke.

Ako ih sad u stanu imate samo par, do kraja oktobra ćete ih vidjeti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je spriječiti ih da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana