Како да се ријешите досадних смрдибуба?

ГС
Како да се ријешите досадних смрдибуба?

За смрдибубе се каже да доносе паре у кућу, али у најезди ових инсеката мало је ријечи утјехе. Доносимо вам природне рецепте за одбрану од смрдибуба, које сем непријатног мириса карактерише исто тако непријатно зујање, иако, истини за вољу, нису опасне за људе.

Иначе, ријеч је о инсекту који можемо наћи у виноградима и воћњацима, али с доласком хладнијих дана, они траже склониште на топлијим мјестима на којима би у хибернацији провели зиму. У посљедњих пар година примјећен је све већи број смрдибуба у ово доба године, што логично доводи до постављања питања да ли се смањио број њихових природних непријатеља - гуштера, оса и птица.

За одбрану од уласка у станове и куће најбоље ће послужити мрежице на прозорима, а може се испробати и трик са жутим папиром. Наиме, смрдибубе привлачи ова боја, па окачите жути папир на терасу и на тај начин их намамите да остану ван куће.

Умјесто да их згазите, будући да у одбрани испуштају непријатан мирис, могуће је код куће направити смјесу која ће их отерати.

Посуда са сапуницом

Све што треба да урадите јесте да у једну чинију сипате сапуницу, а изнад ње намјестите извор свјетлости. Тако намјештену оставите је преко ноћи. Биће неодољива за смрдибубе које ће упасти у њу и удавити се у сапуници.

Спреј који их убија исте секунде

Потребно је:

120мл сирћета

60мл сапунице од детерџента за прање судова

240мл топле воде

Добро све промућкајте па сипајте у посуду са распршивачем. Циљајте директно на бубе - ова мјешавина убија их чим их дотакне.

А поред тога, постоји и неколико природних мућкалица којима се људи већ дуго служе како би смрдибубе протерали са биљака.

Течност од љуски лука

Узети 20г љуски лука, прелити са литром вруће воде и оставити да стоји пет дана. Послије тога проциједити и третирати биљке тиме. Код повећане количине смрдибуба биљке треба прскати спрејом три пута дневно пет дана.

Течност од чили паприка

За припрему ове смјесе узети 100г чили папричица и исјецкати што ситније. Прелити са литром вруће воде и кувати сат времена на лаганој ватри у поклопљеној посуди. Прокувану течност оставити два дана и послије тога проциједити. За третирање узети 100 мл течности и разредити са 10 литара воде.

Течност од сјемена горушице

Сјеме горушице самљети у прах. Потребно је 0,5 кг праха горушице да се прелије са 0,5л вреле воде, добро измијеша и остави да се охлади. Течност проциједити и долити 9,5 литара воде да укупно имате 10 литара течности којом се третирају нападнуте биљке.

Ако их сад у стану имате само пар, до краја октобра ћете их видјети на десетине, можда чак и стотине, а најбоље је спријечити их да уопште уђу у кућу затварајући врата и прозоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана