Ходао у свемиру, а плаши се висине

Агенција
Ходао у свемиру, а плаши се висине

Џексон - Док је астронаут НАСА Џозеф Акаба ходао у свемиру током недавног путовања до Међународне космичке станице, није му било свеједно, с обзиром на то да има фобију од висине.

- Ако погледате фотографије, видјећете да се држим за решетку. Потребно је да учините извјестан напор док ходате у свемиру да бисте схватили да је, ипак, све у реду и да нећете пасти - рекао је Акаба у Космичком центру Стенис у Мисисипију, преноси АП.

Акаба се први пут појавио у јавности откако се 28. фебруара вратио из космичке станице.

Овај астронаут, који је у свемиру провео више од 300 дана током три одвојена лета, каже да је путовање у космос грађанима сада ближе него што многи мисле.

- Сљедеће године или у наредним годинама имаћемо комерцијалне летове са астронаутима НАСА и то је први велики корак - рекао је Акаба, напоменувши да је путовање у космос тешко, али да се нада већем броју могућности за летове грађана у космос у блиској будућности.

Крајњи циљ је, према његовим ријечима, да људи стигну на Марс, али је на путу ка Марсу станица - Мјесец.

- Логичан, први корак јесте отићи на Мјесец. Иако смо тамо већ били, то је било временски веома ограничено путовање, а сада имамо нове технологије које желимо да тестирамо, не само на површини Мјесеца, већ и у његовој орбити како бисмо направили неку врсту капије одакле бисмо путовали на Марс - објаснио је астронаут.

Циљ је, закључио је, да се на Марс оде до 2030. године, а прије тога на Мјесец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана