Google X razvija dronove za krizne situacije

Agencije
Google X razvija dronove za krizne situacije

Amazon je pomrsio konce Googleu kada je kupio Twitch i najavio veliku borbu sa servisom YouTube, ali je ubrzo otkriveno i da Google ima namjeru da otvori jedan front - tim stručnjaka Google X radi na svojim bespilotnim letjelicama.

Kompanija koja već godinama razvija "samovozeće" automobile, potvrdila je da se bavi ambicioznim "Projektom Wing" i prevozom robe pomoću dronova.

Sve liči na ono što je prošle godine najavio prvi čovjek Amazona Džef Bezos, ali Google X kaže da, iako je moguće da letjelice prenose i robu, njihov fokus na humanitarnom aspektu.

Ideja je da se dronovi razvijani u "Projektu Wing" koriste za dostavljanje pomoći u ugroženim područjima, za snabdevanje spasilačkih timova u kriznim situacijama ili pomoć ugroženom stanovništvu.

"Sa samo nekoliko ovih letjelica, mogli bismo da neprekidno opslužujemo i snabdevamo ljude u kritičnoj situacjiji", kaže član tima Google X Astro Teler za BBC.

Bespilotne letjelice koje razvija Google ne razlikuju se mnogo od konkurencije, pokreću ih četiri propelera, raspon krila je oko 1,5 metara, a težina je oko osam kilograma. Zasad je maksimalna nosivost nepunih deset kilograma.

Motor se nalazi na prednjem djelu, računar na zadnjem a tu su GPS, radio, više kamera, kao i brojni senzori.

Ovi dronovi robu isporučuju iz vazduha, što znači da se ne spuštaju na zemlju kao Amazonovi, već imaju sajlu.

Google vjeruje da bi bespilotne letjelice mogle biti "bespilotnije" od konkurencije, odnosno da bi bile automatizovane po uzoru na Google automobile, a da bi čovjek mogao da preuzme kontrolu u slučaju potrebe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana