ФБИ: Зрак смрти није измишљотина - Tесла умро 8. јануара!

Срна
ФБИ: Зрак смрти није измишљотина - Tесла умро 8. јануара!

Вашингтон - Велики српски и свјетски проналазач и научник Никола Тесла заиста је изумио "зраке смрти" као оружје и умро је 8, а не 7. јануара, наводи ФБИ у тек објављеним списима.

Повјерљиви документи објављени су на основу Закона о слободи информација и потврђују оспораване наводе да је ФБИ заплијенио Теслину имовину, али и откривају да је влада САД заиста била заинтересована за његов "зрак смрти".


Такође, у списима ФБИ-ја, чији садржај преноси "Раша тудеј", наводи се да је Тесла умро у 85. години живота у свом апартману у хотелу "Њујоркер" заправо 8. јануара 1943. године, а не 7, како се до сада мислило.

Документи на које се дуго чекало потврђују да је ФБИ планирао да ухапси Теслиног члана породице за кога су Американци вјеровали да жели да се домогне непроцјењиво вриједних биљешки славног научника.

Ријеч је о Сави Косановићу, Теслином нећаку, дипломати, касније и министру унутрашњих послова Краљевине Југославије.

ФБИ објашњава да је америчка влада покупила сву Теслину имовину, запечатила све папире и донијела их у складиште на Менхетну.

У тадашњем извјештају се износи забринутост да, пошто је Тесла натурализовани грађанин САД, можда немају право на његову имовину, али сматрају да би могли да задрже материјале од било које друге обавјештајне агенције "на бар два дана".

Међу објављеним документима је и писмо упућено Едгару Хуверу, првом директору ФБИ-ја, у коме се истиче значај чланка у коме Тесла говори о "зраку смрти" и његовом потенцијалном кључном значају за будућа ратовања.

ФБИ је препоручивао да Тесла за живота "константно буде под присмотром", како би се заштитио од "страних непријатеља" који би могли бити заинтересовани за "тајну о тако непроцјењивом инструменту".

Други документи показују да је нећак Сава Косановић, кога Тесла, како тврди ФБИ, "није волио", покушао да дође до тих важних докумената и да их нацрта.

ФБИ је страховао да ће управо он прослиједити информације "непријатељима".

Међу документацијом која је класификована као обавјештајна, наводи се и опис ситуације након Теслине смрти, када је Косановић са сарадницима узимао ствари из Теслиног сефа.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана