Evo koliko bi struje trošili mačevi iz Ratova zvijezda VIDEO

Agencije
Evo koliko bi struje trošili mačevi iz Ratova zvijezda VIDEO

Student Luk Vilkoks sa Univerziteta u Lesterširu izračunao je koliko bi energije trošili svjetlosni, odnosno laserski mačevi iz "Ratova zvijezda", kada bi takvo oružje postojalo.

Vilkoks je kao početnu tačku za svoje proračune uzeo to što je u prvoj epizodi serijala po imenu "Fantomska prijetnja" Lijam Nison, glumeći džedaja Kvaja-Gona Džina, svojim zeljenim svjetlosnim mačem probio metalna vrata na koja je naišao.


Vilkoks je pošao od toga da je riječ o materijalu "donijumu", koji se u literaturi vezanoj za čuvenu franšizu opisuje kao uobičajeni metal od kojeg se prave svemirske letjelice.

Vilkoks je obratio pažnju na faktore kao što su početna temperatura, tačka topljenja metala, konačna temperatura, masa metalnih vrata, i na kraju dobio snagu laserskog mača od čak 6,96 MW.

Studenta je zanimalo i koja boja bi mač učinila najmoćnijim, odnosno koliko bi kojem trebalo vremena da probuši metalna vrata iz prvog filma "Ratova zvijezda".

Od početka je bilo jasno da će boje s kraćom talasnom dužinom biti moćnije, pa se pokazalo da crvenim mačem vrata mogu da se probiju za 14 sekundi, žutim za 12, zelenim za 11, plavim za 9,6 i ljubičastim za samo 8,2 sekunde.

Istraživanje je objavljeno u "Journal od Interdiciplinary Science Topics".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana