Ево колико би струје трошили мачеви из Ратова звијезда VIDEO

Агенције
Ево колико би струје трошили мачеви из Ратова звијезда VIDEO

Студент Лук Вилкокс са Универзитета у Лестерширу израчунао је колико би енергије трошили свјетлосни, односно ласерски мачеви из "Ратова звијезда", када би такво оружје постојало.

Вилкокс је као почетну тачку за своје прорачуне узео то што је у првој епизоди серијала по имену "Фантомска пријетња" Лијам Нисон, глумећи џедаја Кваја-Гона Џина, својим зељеним свјетлосним мачем пробио метална врата на која је наишао.


Вилкокс је пошао од тога да је ријеч о материјалу "донијуму", који се у литератури везаној за чувену франшизу описује као уобичајени метал од којег се праве свемирске летјелице.

Вилкокс је обратио пажњу на факторе као што су почетна температура, тачка топљења метала, коначна температура, маса металних врата, и на крају добио снагу ласерског мача од чак 6,96 MW.

Студента је занимало и која боја би мач учинила најмоћнијим, односно колико би којем требало времена да пробуши метална врата из првог филма "Ратова звијезда".

Од почетка је било јасно да ће боје с краћом таласном дужином бити моћније, па се показало да црвеним мачем врата могу да се пробију за 14 секунди, жутим за 12, зеленим за 11, плавим за 9,6 и љубичастим за само 8,2 секунде.

Истраживање је објављено у "Journal od Interdiciplinary Science Topics".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана