Emotikon smajli potiče iz 17. vijeka?

Tanjug
Emotikon smajli potiče iz 17. vijeka?

Američki bloger Livaj Stal je ubijeđen da je čuveni emotikon prvi put korišćen još u 17. vijeku.

Vjeruje se da je simpatični znak, sastavljen od dvije tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmiješeno lice, izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982.

Stal, međutim, tvrdi da je "smajli" mnogo stariji i da ga je našao u piesmi "The Fortune " engleskog pjesnika Roberta Herika iz 1648. "Čitajući pjesme Roberta Herika, mislim da sam nabasao na prvog smajlija u istoriji", objašnjava on u svom blogu posvećenom književnosti.

Naime, u jednom Herikovom stihu pojavljuje se znak ":)" pored "još uvijek smiješeći se". Stal je najprije pomislio da je posrijedi štamparska greška, ali je nakon pregledavanja drugih izdanja konstatovao da se smajli uvijek pojavljuje na istom mjestu u pjesmi.

Prema profesoru Alanu Džejkobsu sa Univerziteta Bejlor u Teksasu nema sumnje da je riječ o štamparskoj greški.

Ovaj stručnjak navodi da su se u 17. vijeku zagrade rijetko koristile i da ih je najvjerovatnije dodao neko od savremenih izdavača.

Datum nastanka emotikona je doveo u pitanje i Njujork tajms kada je u septembru 2012. objavio govor bivšeg predsjednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. u kojem se, takođe, pojavljuje jedan emotikon - ";-)".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana