Да ли је LED расвета опасна за здравље?

Агенције
Да ли је LED расвета опасна за здравље?

Америчка научна асоцијација у јуну је објавила упозорење да високосензитивна LED улична свјетла емитују невидљиво плаво свјетло које може да омета ритам сна и повећа ризик од озбиљних здравствених проблема попут рака и кардиоваскуларних болести.

Асоцијација је такође упозорила да LED свјетла могу да погоршају ноћни вид у вожњи, пише "Вашингтон пост".


Слична забринутост се појављивалеаи протеклих година, али ово упозорење додаје на озбиљности проблема и могло би да присили градове (барем оне у САД) да размисле о интензитету којим користе LED свјетла.

LED свјетла имају 50 одсто већу енергетску ефикасност од обичних и трају 15 до 20 година умјесто двије до пет.

Занимљиво је да су неки амерички градови рекли да здравствена забринутост није довољно увјерљива да надјача добробити LED уличних свјетала.

Портпарол енергетске градске компаније "Seattlea" рекао ја да LED свјетла не емитују ништа више проблематичних плавих радиоталаса од већине рачунара и телевизора.

Један од главних функционера Феникса, Марк Хартман, рекао је да би они могли да пређу на комбинацију старих и LED свјетала, па би старија свјетла користили у четвртима у којима се станује, а она LED на великим улицама и раскрсницама. Рекао је и да ће сигурно у обзир узети здравствене аргументе иако је такође споменуо зрачење рачунара и телевизора.

У САД су власти охрабривала савезне државе и локалне самоуправе на LED улична свјетла чим су она постала доступна. Критичари тврде да су ипак мало пожурили.

"LED свјетла првих генерација заиста имају негативан утицај на људску психофизичку добробит", рекао је Мајкл Симинович са Универзитета у Калифорнији.

Свијетлост се мјери по температури боје и изражава се у келвинима (К). Оригинална LED улична расвјета имала је температуре од најмање 4000 К што продукује јаркобијело свјетло с великом количином невидљивог плавог свјетла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана