Чињенице о космосу које ће вас одушевити

Агенције
Чињенице о космосу које ће вас одушевити

У вријеме када наука свакодневно проширује наше знање о свемиру, чешће дижемо поглед у ноћно небо.

Огромна пространства свемира не могу се ни наслутити из наше перспективе. Ипак, неке чињенице о њему могу се схватити.

Ево неких од најинтересантнијих:

1. Од развоја пољопривреде до свемирског путовања прошло је 10.000 година. Проћи ће четири пута више времена (40.000 година) прије него што се сонда "Војаџер" приближи другом звјезданом систему.

2. Година на Венери траје краће од два дана на тој планети.

3. У видљивом дијелу свемира постоји око 1.000.000.000.000.000.000.000.000 звијезда.

4. Неутронске звијезде се обрћу око своје осе брзином од 600 ротација у секунди, а пулсари 700.

5. У простор између Земље и Мјесеца можете смјестити све планете у нашем систему и опет бисте имали слободног мјеста.

6. Боја космоса има назив "космичка бијела кафа".

7. Магнетно поље око магнетара тако је снажно, да када бисте његову енергију конвертовали у масу уз помоћ формуле Е=mc2 и смјестили у 1 кубни метар празног простора, имала би масу од око 500.000.000 килограма.

8. Фотони немају "осjећај" за вријеме. Заправо, када неки свијетлосни извор, рецимо звијезда, емитује фотон, из његове перспективе он у истом тренутку стиже до своје дестинације, без обзира на то колико је удаљена. Само материја у свемиру пада под утицај времена, па неком посматрачу дјелује да је фотону требало милијарду година да од извора дође до своје дестинације.

Унутар језгра сваке звијезде, прије више милиона или можда милијарди година, атоми водоника су спојени и створени су атоми хелијума. Енергија која је настала из тог бесконачног броја реакција, избијала је на површину звијезде и фотони су лансирани у вакуум свемира.

Они су путовали галаксијом милионима "наших" година, избјегли безбројне препреке и ушли у Земљину атмосферу. Затим су путовали све до ваше рожњаче, кроз зеницу и спустили се на мрежњачу. Апсорбција ових фотона од стране штапићастих и купастих ћелија у оку покренула је сигнал који путује до вашег мозга и ствара невјероватну кумулативну слику свијета који посматрате. Али то није све.

Сваки фотон који апсорбује ваше око је ваш и само ваш, а из перспективе сваког од тих фотона, процес од нуклеарне фузије у звијезди до апсорбције у мрежњачи догодио се у истом тренутку. Нико никада неће видјети исте фотоне као ви. Сваки пут кад погледате ноћно небо, гледате фантастичну јединствену слику, која се више никад неће поновити. Све то је само за вас, путника на планети која се окреће око Сунца у галаксији коју зовемо Млијечним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана