Атлантида коначно пронађена? Ови теоретичари тврде да знају гдjе је

   Атлантида коначно пронађена? Ови теоретичари тврде да знају гдjе је 19.09.2018 14:21 | Агенције

Легенда каже да је море потопило острво Атлантиду потопило у једном дану и ноћи - и од тада оно је заувијек остало изгубљено унутар Земље… Ипак, сада се појавила још једна у низу теорија која, наводно, открива праву локацију изгубљеног града.

Изгубљени град Атлантида годинама уназад представља једну од највећих мистерија. Након бројних тврдњи о митском острву, сада теоретичари завјере тврде да су пронашли тачну локацију наводећи да је она била све вријеме пред нама, пише британски Мирор.


Предање о Атлантиди потиче од грчког филозофа Платона, чије књиге датирају отприлике око 360. прије нове ере. Према причама, које су данас постале легенда, острво Атлантида потонуло је у море у једном дану и ноћи, изгубљено је заувијек, пошто су богови казнили људе због њихове охолости.

Теоретичари завјере су дуго тражили локацију митског града, са претпоставкама да је можда ријеч о острвима Санторинију, Сицилији, Малти, Криту или Кипру.

Међутим, на каналу Брајт инсајт на Јутјубу појавила се нова теорија према којој једно мјесто у афричкој пустињи Сахари има велику сличност са познатим детаљима о Атлантиди који су писани хиљадама годинама уназад.

Ришат структура, позната као Око Сахаре, налази се у граду Оуадане у западној Мауританији.

Сматрано је да је бизаран, кружни облик настао након удара астероида, али не постоје поуздани докази који би доказали да је то истина.

Ипак, научници су сматрали да структура мора бити природна појава... Али то није нужно онако како се чини, ако се вјерује у теорију Брајт инсајт.

Платон је у својим текстовима навео да је Атлантида уништена 11600 година прије нове ере, што одговара времену теорије “млађи дријас” која сугерише да је удар комете изазвао ледено доба.

Али случајности се не завршавају овдје.

Према Брајт инсајту, структура Ришат има спољни пречник круга од 23,5 км. У Платоновим записима, Атлантида је имала 127 стадијума, што би данас износило 23,49 км.

Платон је такође описао Атлантиду у својим текстовима слиједећим ријечима: “Постојале су алтернативне зоне мора и копна које су се окруживале, постојале су двије земље и три воде.”

Опис је веома сличан са изгледом Ришат структуре, када се гледа са сателита.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица