Arheolozi došli do neočekivanog otkrića o vikinzima

Srna
Arheolozi došli do neočekivanog otkrića o vikinzima

Istražujući ostatke ruralnog naselja u opštini Stevns na jugoistoku Danske, arheolozi su pronašli dva metra duboku jamu, za koju misle da je najstariji dosad otkriveni toalet u toj državi, čiji sadržaj mnogo govori o higijenskim navikama i ishrani drevnih Vikinga.

Do otkrića je došlo sasvim slučajno, a istraživači su prvobitno mislili da je riječ o ostacima zemunice, stoji u radu objavljenom u "Science Nordic".


Otkriće predstavlja iznenađenje za antropologe koji proučavaju život i običaje Vikinga. Do sada se pretpostavljalo da su barem oni koji su živjeli u selima nuždu uglavnom obavljali u prirodi ili u štali za domaće životinje i tako pomješani organski "materijal" kasnije koristili kao đubrivo.

Međutim, sada se pokazalo da su čak i "seoski" Vikinzi bili kulturni kao i njihovi sunarodnici iz gradova.

Analiza pronađenih makrofosila ljudskog porekla, pronađenih na arheološkom nalazištu, pokazala je veliku prisutnost livadskog cvjetnog polena kog obično ima mnogo u medu i time u medovini.

Datiranje sadržaja sedimenta u crnoj jami pomoću radioaktivnog ugljenika pokazalo je da je toalet star najmanje hiljadu godina. Vikinzi su taj dio Danske naseljavali od kasnog 8. vijeka, pa do sredine 11. vijeka, navodi časopis Scinece Nordic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana