Археолози дошли до неочекиваног открића о викинзима

Срна
Археолози дошли до неочекиваног открића о викинзима

Истражујући остатке руралног насеља у општини Стевнс на југоистоку Данске, археолози су пронашли два метра дубоку јаму, за коју мисле да је најстарији досад откривени тоалет у тој држави, чији садржај много говори о хигијенским навикама и исхрани древних Викинга.

До открића је дошло сасвим случајно, а истраживачи су првобитно мислили да је ријеч о остацима земунице, стоји у раду објављеном у "Science Nordic".


Откриће представља изненађење за антропологе који проучавају живот и обичаје Викинга. До сада се претпостављало да су барем они који су живjели у селима нужду углавном обављали у природи или у штали за домаће животиње и тако помjешани органски "материјал" касније користили као ђубриво.

Међутим, сада се показало да су чак и "сеоски" Викинзи били културни као и њихови сународници из градова.

Анализа пронађених макрофосила људског порекла, пронађених на археолошком налазишту, показала је велику присутност ливадског цвjетног полена ког обично има много у меду и тиме у медовини.

Датирање садржаја седимента у црној јами помоћу радиоактивног угљеника показало је да је тоалет стар најмање хиљаду година. Викинзи су тај дио Данске насељавали од касног 8. вијека, па до средине 11. вијека, наводи часопис Scinece Nordic.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана