Амерички метеоролози упозоравају на поплаве на Балкану

Танјуг
Амерички метеоролози упозоравају на поплаве на Балкану

Вашингтон, - Америчка метеоролошка служба "Акјуведер" (AccuWeather) објавила је временску прогнозу за прољеће 2018. у Европи, у којој упозорава на висок ризик од поплава на Балкану због чештих падавина.

Иако је током већег дијела зиме забиљежено мање кише и снијега на Балкану него што је просјек за тај период године, метеоролог Ален Реперт наводи да ће се олује с краја зиме наставити и током прољећа.

Акјуведер упозорава да ће налети кише и олује с грмљавином довести до натпросјечне количине падавина у подручју од Грчке до Румуније и Мађарске.

Упозорава и да се због слабо покретних олујних система очекују падавине на тим локацијама и више дана узастопно, што повећава ризик од поплава.

Снијег ће вјероватно падати на планинама током марта, а у априлу само на највишим тачкама, наводи Акјуведер.

Како напомиње да промјена на блаже вријеме с кишом заједно с отапањем снијега с планина повећава ризик од поплава.

"Поплаве због честих падавина и отапања снијега с планина могуће су у дузем периоду, што би могло да доведе до кашњења у сађењу усијева широм Балкана", рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

Осим опасности од поплава, Акјуведер упозорава на опасност од клизишта, која могу да угрозе области на Динарским Алпима и балканским планинама.

Наводи се и да Алпима пријети ризик од поплава због велике количине снијега послије зиме, који ће се брзо отопити због благог ваздуха и честих падавина.

Промјена на блаже и влажно вријеме повећава и ризик од лавина, упозорава Акјуведер.

У дијелу који се односи на временску прогнозу за Балкан, Акјуведер је објавио и фотографију поплава у Обреновцу 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана