10 занимљивости о мачкама које сигурно нисте знали

Агенције
10 занимљивости о мачкама које сигурно нисте знали

Портал "Боред Панда" је саставио листу најзанимљивијих чињеница о мачкама.

1. Дугодлака мачка Маша спасла је живот бебе која је једне зиме остављена у картонској кутији. Маша је ушла у кутију да угрије бебу и мјаукала све док их пролазници нису примјетили.


2. Фреди Мерјкури је 1985. године објавио албум који је посветио свом мачку Џерију. "Као и Тому, Оскару, Тифани и свим другим љубитељима мачака широм свијета. Остали нека се носе", написао је славни музичар.

3. Сваку ноћ Дизниленд преплаве уличне мачке. Дизни их радо прима јер лове мишеве, и третира их као сопствене љубимце. То укључује вакцинисање и стерилизацију.

4. Гинисова књига рекорда престала је да награђује власнике најдебљих мачака и било којих других животиња, како не би подстицала намјерно преједање.

5. Мачке вам доносе мртве животње не из захвалности, већ зато што сматрају да сте ужасан ловац који не може сам да преживи.

6. Кад год мачка полако отвара и затвара очи док вас гледа, или вам намигује, то значи да има повјерења у вас и да вас сматра пријатељем. Оваква врста гестова назива се још и "мачећим пољупцима".

7. Физичар, о којем смо писали прије неки дан, објавио је научни рад из физике у којем је као ауторе потписао себе и свог мачка.

8. Многи амерички азили забрањују удомљавање црних мачака у вријеме око Ноћи вештица, из страха да поклоњене животиње не буду жртвоване или мучене.

9. Белгија је 1879. године покушала да уведе систем разношења поште путем мачака. Пројекат је доживио неуспјех.

10. Прва икада остварена радио комуникација током лета имала је сљедећи садржај: "Рој, дођи и узми ову проклету мачку".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана