VW срушио студент, сасвим случајно...

VW срушио студент, сасвим случајно... 19.10.2017 08:35 | Агенције

Берлин - Швајцарски студент Марк Беш и двојица колега истраживали су како је VW успео да направи дизел који испушта толико мало штетних гасова

Тако су швајцарски студенти, са студија на америчком Универзитету Западне Вирџиније, сасвим случајно, открили велики скандал у вези са дизел моторима.

Институт за истраживање емисије издувних гасова професора Дена Кардера имао је доста искуства са оваквим тестовима и што је било пресудно, пише њемачки Шпигл, мобилне уређаје сопствене производње, којима се емисија издувних гасова тестира у реалним условима, преноси Блиц.

Како се наводи, обично се аутомобили приликом оваквих тестова постављају у гаражу на точковима која симулира кретање у саобраћају, а у таквим условима, одговарајући софтвер може да превари "испитни сто", што није могуће с тестовима које су на улици обавили Беш и двојица његових индијских колега.

Резултати које су добили, запањили су их - тестирани "фолксваген пасат" избацио је 20 пута више штетних материја у ваздух него што је дозвољено, а "фолксваген џета" чак 25 пута више.

"Помислио сам, да нисам нешто погрешио, да ли је са инструментима све у реду", казап је Беш и додао да су провјере потврдиле да је Фолксваген систематски манипулисао софтвер у возилима.

"Уопште нам није био циљ да некога раскринкамо. Био је то мали истраживачки рад, који се развио у нешто крупно. Послије првих извјештавања медија о дизел скандалу било је готово с нормалним студентским и инжењерским животом ", рекао је Беш.

Беш је данас професор-асистент и тренутно ради на истраживачком пројекту о издувним гасовима камиона.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица