Posljednje zbogom: Dizelašima zabrana i na periferiji

Posljednje zbogom: Dizelašima zabrana i na periferiji 06.09.2018 22:37 | Agencije

Frankfurt, finansijski centar Njemačke, moraće od narednog februara da uvede zabranu vožnje visoko zagađujućih, starih dizel automobila u centru grada.

Sve to u okviru plana za poboljšanje kvaliteta vazduha, presudio je državni upravni sud.

Sud u Visbadenu je ovu odluku donio u postupku koji je pokrenula grupa za zaštitu životne sredine Dojče Umvelthilfe (DUH), nakon krucijalne presude glavnog njemačkog upravnog suda iz februara 2018., koja je “otvorila vrata” zabranjivanju dizelaša u gradskim jezgrima, prenosi Rojters.

Zabrana bi pogodila oko jedne četvrtine automobila registrovanih u Frankfurtu i brojne vozače koji žive na periferiji.

Lider Dojče Umvelthilfea, Jirgen Reš, izjavio je da će ova presuda doprinijeti ubrzanju prelaska na električna vozila i pozvao kancelarku Angeli Merkel da natjera proizvođače automobila da plate troškove naknadne ugradnje opreme sa sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova u dizelaše, kako bi izbjegli zabranu.

Regionalna vlada Hesena je takođe pozvala Berlin da brzo reaguje po pitanju naknade tih troškova kupcima, čemu se žestoko protive lobisti automobilske industrije koju bi to moglo da košta milijarde evra.

Merkelova je rekla da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbjegla zabrana vožnje, ali je neslaganje u pogledu riješavanja problema emisije azot-oksida iz dizel automobila izazvalo napetosti unutar njene koalicije sa socijaldemokratama, navodi Rojters.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica