Kenijci napravili jeftini terenac za afrička bespuća

Kenijci napravili jeftini terenac za afrička bespuća 22.12.2017 19:39 | Agencije

Malo poznata kompanija Mobius Motors predstavila je svoj drugi SUV model koji je razvijen za vožnju po nepristupačnim terenima Afrike.

Ovaj proizvođač iz Kenije konstruisao je model Mobius II na klasičnoj šasiji, na koju je postavljena karoserija izrađena od čelika.

Vozilo ima tipičan "kockasti" dizajn spoljašnjosti koji donekle podsjeća na legendarni Land Rover Defender, koji je decenijama gospodario afričkim bespućima.

Cilj je bio napraviti robustan, izdržljiv i praktičan terenski automobil za prevoz ljudi i robe po Africi, koji će moći da se izbori sa lošim putevima i ekstremnim vremenskim i klimatskim uslovima koji vladaju na ovom kontinentu.

Pri tome, vodilo se računa da vozilo bude cijenovno što pristupačnije i prilagođeno niskom ekonomskom standardu većine afričkih zemalja.

Sistem oslanjanja napred sadrži dvostruku viljušku, dok se pozadi nalaze lisnate opruge. Mobius II snagu dobija od 1.8 litarskog benzinca sa 133 ks (98 kW), koji je uparen sa petobrzinskim manuelnim mjenjačem.

Iako je u pitanju vozilo za sve terene, prema podacima sa sajta proizvođača, Mobius II isporučivaće se isključivo sa zadnjim pogonom.

Na objavljenim kompjuterskim renderima vidi se da je dizajn unutrašnjosti maksimalno pojednostavljen, sa najosnovnijim neophodnim instrumentima, a ustupak modernim vremenima ogleda se u osmoinčnom "touchscreen" ekranu multimedijalnog sistema na centralnoj konzoli.

U osnovnoj verziji nije dostupan ni klima-uređaj, koji se može naručiti uz doplatu, a među dodatnim opcijama je i Mirrorlink sistem za povezivanje sa mobilnim uređajem vozača. Osnovni model takođe ima putničku kabinu sa samo dva sjedišta, dok je zadnji dio predviđen za prevoz tereta.

Vjerovatno najjači adut ovog vozila, koje je za sada predstavljeno samo kroz kompjuterski generisane slike, je njegova početna cijena koja iznosi oko 12.600 dolara (10.600 evra).

Mobius Motors saopštio je da je već počeo da prima narudžbine za novi model i da će prvi primjerci ovog vozila stići na afričke puteve u prvoj polovini 2018.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica