Žervinja na meti rasista

Agencije
Žervinja na meti rasista

Roterdam - Fudbaleri Fejenorda nisu izborili plasman u osminu finala Lige Evrope pošto su poraženi od Rome, a i da su prošli dalje, pitanje je da li bi nastavili takmičenje zbog onog što su njihovi navijači uradili.

Već na gostovanju u Rimu huligani iz Roterdama demolirali su centar Rima i fontanu Barkače, a u revanšu su rasističkim ispadom vjerovatno svom klubu zatvorili vrata evropskih takmičenja na neko vrijeme. Balonom u obliku banane gađali su tamnoputog Žervinja, a sudija Klemon Trupan bio je primoran da prekine utakmicu. Četvrti sudija uzeo je balon i odnio do delegata, a da stvar bude još gora za domaće, u isto vrijeme pojavilo se više desetina banana na tribinama "De Kujpa". Navijači u Roterdamu kao da su zaboravili da i u njihovim redovima, kao i u reprezentaciji Holandije igra veliki broj tamnoputih igrača. Poslije nekoliko minuta meč je nastavljen, ali nije trebalo dugo čekati na novi incident. Strijelac vodećeg pogotka za goste Adem Ljajić bio je na meti huligana u 56. minutu, kada su ga zasuli raznoraznim predmetima, od upaljača, naočara, pa sve do kišobrana. Sudija je ponovo prekinuo meč i poslao igrače u svlačionicu. Povod za drugo divljanje navijača bilo je isključenje domaćeg fudbalera Mišela Vredea. Da stvar bude još gora, direktor Fejenorda Erik Gude odbacio je optužbe o rasizmu uz tvrdnju da je ovo ponašanje navijača "normalno u Holandiji".

- Čista je slučajnost da je banana pala u blizini Žervinja. Sudija je burno reagovao, ali na poluvremenu smo mu objasnili o čemu se radi i nadam se da će se to uzeti u obzir. Izgubili smo i razumijem da su navijači ljuti. I sam sam bio iznenađen nekim sudijskim odlukama. Ali, to ne opravdava bacanje stvari na sudiju - rekao je Gude.

Trener domaćih Fred Ruten ima mnogo čvršći stav prema ponašanju navijača, a čak je i najavio odlazak na kraju sezone pošto je nezadovoljan odnosima u klubu i načinom na koji radi uprava.

Od ostalih mečeva treba izdvojiti prolaz Bešiktaša protiv Liverpula poslije penala, a tragičar gostiju je Hrvat Dejan Lovren koji je promašio šut sa 11 metara u petoj seriji.

 

Rezultati

Atletik B. - Torino 2:3, prvi meč 2:2, Briž - Alborg 3:0, (3:1), Everton - Jang Bojs 3:1 (4:1), Fejenord - Roma 1:2 (1:1), Napoli - Trabzon 1:0 (4:0), Olimpijakos - Dnjipro 2:2 (0:2), Sporting - Volfzburg 0:0, (0:2), Dinamo Kijev - Gengan 3:1 (1:2), Fjorentina - Totenhem 2:0 (1:1), Inter - Seltik 1:0 (3:3), Legija - Ajaks 0:3 (0:1), Borusija M. - Sevilja 2:3 (0:1), Salcburg - Viljareal 1:3 (1:2), Dinamo Moskva - Anderleht 3:1 (0:0), Zenit - PSV 3:0 (1:0), Bešiktaš - Liverpul 1:0 (0:1), penalima 5:4.

 

Osmina finala

U petak su izvučeni parovi osmine finala Lige Evrope, a sastaju se: Everton - Dinamo Kijev, Dnjipro - Ajaks, Zenit - Torino, Volfzburg - Inter, Viljareal - Sevilja, Napoli - Dinamo Moskva, Briž - Bešiktaš, Fjorentina - Roma. Prvi mečevi na programu su 12. marta, dok su revanši sedam dana kasnije. Finale Lige Evrope igra se 27. maja na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana