Zašto fudbaleri čudno proslavljaju gol u Bundesligi

B92
Zašto fudbaleri čudno proslavljaju gol u Bundesligi

Fudbaleri njemačkih prvoligaša sve češće golove proslavljaju oponašajući junake video-igre "Fortnajt".

Ako ste gledali mečeve njemačke Bundeslige u poslednjih nekoliko mjeseci, primjetili ste da se nekoliko igrača ponaša pomalo čudno - čine čudne pokrete nogama kao da igraju kan-kan, šire ruke kao krila aviona, dižu prste iznad glave.

Iako nekima to može izgledati kao čudan način da se probudi timski duh, igrači zapravo oponašaju pokrete iz onlajn video-igre "Fortnajt: Kraljevska borba" u kojoj se igrači bore da ostanu posljednji preživjeli. Iznenađujuće je da u ovoj "pucačkoj" igrici postoje i neki sjajni plesni koraci, od kojih su pojedini postali veoma poznati.

Za neupućene, evo kako to izgleda u igrici:

https://twitter.com/OOGYouTube/status/979432055879733248

A ovako izgleda oponašanje koraka na terenu:
 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=K8dQKj3evKg

Luis Holtbi posljednji je među bundesligaškim fudbalerima koji su na ovaj način proslavili gol - svoj pogodak za Hamburg proslavio je pokretom "stavi L" iz pomenute igrice. Brojni su i drugi primjeri, uključujući Fabijana Risa iz Grojter Firta i Danijela Ginceka iz Štutgarta.

Ples obožavaju i fudbaleri šampiona Bajerna.

https://instagram.com/p/Bg6fLESjLna/?utm_source=ig_embed

Originalna igra "Fortnajt" podstiče saradnju među članovima tima koji skuplja dobra, bori se sa zombijima i gradi utvrđenja u doba apokaliptične distopije, dok verzija "Kraljevska borba" uključuje i potragu za oružjem i nastojanje da igrač ostane jedini preživjeli.

Kakve to ima veze sa njemačkim fudbalom, nismo baš sigurni. Možda igrači samo vole igricu. Ipak su svi oni mladi momci i zašto ne bi inspiraciju pronašli u onlajn igrici?

https://instagram.com/p/BgDm0aNnWFv/?utm_source=ig_embed
 
Igrač Red Bul Lajpciga Timo Verner i fudbaler Bajera iz Leverkuzena Julijan Brant veliki su ljubitelji pokreta "uzmi sekiru", u kome se oponaša uzimanje nevidljivog alata da bi se "pljačkalo" i potom sagradilo utvrđenje.
 

https://instagram.com/p/Bf3wUI9H3M4/?utm_source=ig_embed


Upotrebljeni hešteg može se prevesti kao "Uspješno poharana Folksvagen Arena".

Ispostavlja se, ipak, da to nije tema samo Bundeslige. Fudbaler Kardif Sitija Kalum Paterson isto se raduje. Oponašanje "Fortnajta" nije strano ni igračima australijske ragbi lige, NFL-a ili NBA.

Bez obzira šta mislili o tome - da je sjajno ili nevjerovatno glupo, činjenica je da je popularno i da se morate na to navići.

I jedno malo upozorenje za kraj: engleski golman Dejvid Džejms okrivio je previše provedenog vremena u igranju Plejstejšna 1997. godine za pad forme. Zbog toga, u svemu treba biti umjeren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana