Umalo živ izgorio, odrekao se porodice zbog Formule VIDEO

Glas Srpske
Umalo živ izgorio, odrekao se porodice zbog Formule VIDEO

Andreas Nikolaus “Niki” Lauda, trostruki šampion svijeta u Formuli 1, preminuo je u 71. godini života. Bio je legenda auto-moto sporta, biznismen, čovjek koji posjeduje avio kompaniju, stručni konsultant na raznim televizijskim stanicama, vlasnik 10% F1 tima Mercedesa, otac, djed, idol, heroj... Jednostavno Niki Lauda.

Rođen je 22. februar 1949. godine u imućnoj bečkoj porodici advokata i biznismena. Njegov djed po ocu bio je bečki rođeni biznismen Hans Lauda. Želja njegovih roditelja bila je da on nastavi porodičnom tradicijom ali malog Nikija to nije zanimalo, zanimali su ga samo automobili i trkanja.

Porodica zamalo stala na put stvaranju

Cijelu svoju mladost vodio je borbu sa sopstvenom porodicom koja je na sve moguće načine ga sputavala da dođe do svog sna, a to je da postane vozač Formule 1. Roditelji su išli toliko daleko da su potezali sve svoje veze, a bili su veoma ugledna familija, kako niko Nikiju ne bi bio sponzor.

Međutim, on odlazi u banku i diže kredit. Tim novcem kupuje sebi mjesto u F1 karavanu.

“Zaboravi na Formulu 1. Tvoj posao je da se baviš porodičnim biznisom, onako kako se bavio tvoj djed, a kasnije i otac. Formula ne dolazi u obzir”, stalno mu je ponavljao otac.

Niki nije želio da odustane od svojih snova

“Nije problem. Ne prihvatam ponudu. Zaboravite na porodični posao, ne morate mi pomoći. Uspjeću sam. Samo zapamtite jedno, kada postanem svjetski šampion, nemojte me tražiti. Tada neću biti vaš sin, vaš unuk, neću biti neko ko vas poznaje”, oštro im je odgvorio Niki što je sve detaljno opisao u  jednoj od svojih nekoliko knjiga.

Sve je počelo trkama u Mini Morisima. Nakon toga se preselio u Formula Ve (Formula Volfskvagen), što je normalno u centralnoj Evropi, ali se brzo preselio do privatnih Porsche i Chevrolet sportskih automobila.

U jednom trenutku je imao zastoj u karijeri, nije bilo novca da se pređe na novi nivo. Tada je otišao u banku, uzeo je kredit od 30.000 funti (35.000 evra), osiguran polisom životnog osiguranja, i sa tim novcem, 1971. godine, kupuje sebi mjesto u Formuli.

Prva stanica bila je naravno Formula 2 i nova ekipa pod nazivom Mač Inženjering. Vozio je 1972. godine i u F1 i u F2. U Fromuli 1 bio je loš, dok je u dvojci briljirao.

Po ulasku u svijet formule odnos sa roditeljima je bio još gori. Niki je trpio sve veće pritiske pa je definitivno prekinuo sve kontakte sa njima.

Za novi korak u karijeri bio mu je neophodan novi kredit koji diže 1973. Njime kupuje mjesto u BRM timu (''British Racing Motors''). U novom bolidu odmah je bio brz, ali je tim bio u padu.

Dolazak u Ferari

Kada je Nikijev kolega iz BRM-a otišao u Ferari vlasnik tima Enzo Ferari ga je pitao šta misli o Laudi. Same riječi hvale na račun mladog Laude bile su dovoljne da ga Ferrari odmah dovede.

Ugovor je bio takav da je Niki odmah mogao da otplati sve dugove. Blistava karijera je te 1974. mogla da počne.

U prvoj sezoni Lauda je vezao čak 6 pol-pozicija ali zbog neiskustva ali i mehaničkih problema uspio je da zabilježi samo jednu pobjedu na VN Holandije. Na kraju je završio kao 4. ali sa ogromnim potencijalom za još bolje plasmane.

Godinu dana kasnije, Lauda se okitio prvom titulom prvka svijeta. Počeo je polako u prve četiri trke, ali je na naredne četiri pobijedio, da bi do kraja ostvario još jednu pobjedu, u posljednjoj trci. Pored Nikijeve titule, ekipa Ferarija je pobijedila u konkurenciji konstruktora poslije 11 godina.

Iako je imao nesuglasica u boksu, Lauda je bio blizu da odbrani titulu naredne godine. Imao je duplo više bodova od svojih pratilaca i suvereno je grabio ka odbrani titule što bi ga stavila rame uz rame sa jedinim kome je do tad to uspjelo, Džekom Brabamom. Ono što je Niki još napadao je bio i najveći broj pobeda u jednoj sezoni.

Međutim, sve se promijenilo kobnog 1. avgusta 1976. u Nirburgringu.

Nesreća

Nedjelju dana prije Njemačkog Grand Prija 1976. godine na Nirburgringu, iako je bio najbrži vozač u tom trenutku, Lauda je pozvao svoje kolege vozače da bojkotuju trku, uglavnom zbog bezbjednosti staze. Krug koji je dugačak 23 km, Lauda je smatrao da organizatori nemaju dovoljno resursa da pravilno upravljaju tako velikim krugovima, tj. nedostatak vatrogasnih kola, vatrogasaca i bezbjednosnih vozila. Većina ostalih vozača glasala je protiv bojkota i trka je vožena.

Prvog avgusta 1976. tokom drugog kruga na vrlo brzom lijevom prelomu, Lauda je bio upleten u nesreću u kojoj je njegov Ferrari skrenuo sa staze, udario u zid i zapalio se. Da stvar bude još gora, još jedan bolid se zakucao u njega i odgurnuo ga još dalje.

Lauda je bio zarobljen u olupini. Tri vozača, vidjevši da je Lauda u plamenu, napustila su svoja vozila i krenula u pomoć. Jedan do njih, Merzario uspio je da izvuče Laudu iz zapaljenog automobila.

Pretrpio je Lauda teške opekotine na glavi i udahnuo vrele toksične gasove koji su mu oštetili pluća i krv. Dok je Lauda nosio modifikovanu kacigu, pjena je stisnuta i skliznula mu je s glave nakon nesreće, ostavivši lice izloženo vatri. Iako je Lauda bio svjestan i bio je u stanju da stoji na nogama odmah nakon nesreće, kasnije je pao u komu.

Čak mu je i sveštenik očitao posljednju pričest, ali on se čudom izvukao iz kome.

Lauda je pretrpio velike opekotine na glavi, izgubivši većinu svog desnog uva, kao i kosu na desnoj strani glave, obrve i kapke. Odlučio je da se podvrgne djelimičnoj rekonstruktivnoj hirurgiji, da zamijeni kapke i da oni budu funkcionalni.

Poslije nesreće uvijek je nosio kapu da pokrije ožiljke na glavi. Sa sponzorima je dogovorio da kapa bude mjesto za njihovo oglašavanje. Javno je priznao da je jedan sponzor dao 1.2 miliona evra za reklamu na njegovoj kapi.

Povratak otpisanog

Lauda je propustio samo dvije trke, pojavivši se na konferenciji za novinare u Monci šest nedjelja nakon nesreće, sa svježim opekotinama koje su još uvijek bile vezane.

Trku je završio je na četvrtom mjestu, iako je, po svom priznanju, bio potpuno okamenjen. Jedan novinar sjeća se da je vidio Laudu u boksu da kida krvave zavoje sa svojih ožiljaka. Takođe je morao da nosi specijalno prilagođenu kacigu.

Prije posljednje trke sezone Laude je imao tri boda prednosti. Zauzeo je dobro četvrto mjesto u kvalifikacijama, ali je morao da se povuče sa trke nakon dva kruga zbog jake kiše i titulu nije uspio da odbrani i to za svega jedan bod.

Odlazak iz Ferrarija

Lauda se uspešno vratio u Formulu 1 nakon svega.  Iako nije uspio da osvoji tutulu 1976. godine, jeste 1977.

Nakon ove titule napušta italjiansku ekipu i prelazi kod glavnog konkurenta, u ekipu Bernija Eklstona. Berbem. Enco Ferarije bio bijesan i Laudu je nazivao kukavicom i izdajicom.

Dvije sezone je Niki proveo u Eklstonovoj ekipi a potom je se iznenada povukao iz Formule, rekavši da mu je dosadilo da se stalno vrti u krug.

Novi povratak

Godine 1982. Lauda se vratio u Formulu. Poslije uspješnog testa u Meklarenu, jedini problem je bio da se ubijedi i glavni sponzor da je još uvijek u stanju da pobjeđuje. Ubijedio ih je i već u trećoj trci je odnio pobjedu.

Lauda je osvojio treće svjetsko prvenstvo 1984. godine za pola boda u odnosu na klupskog kolegu Alena Prosta, samo zbog pola bodova za skraćeni Gran Pri u Monaku. Te godine je Lauda jedini put u karijeri osvojio VN Austrije.

Na početku, Lauda nije želio Prosta za klubskog kolegu jer je predstavio ozbiljnu i možda čak i bržu konkurenciju. Međutim, tokom dvije sezone imali su dobar odnos i Lauda je kasnije rekao da je ''premlaćivanje'' talentovanog Francuza bila velika motivacija za njega. Cijelu sezonu nastavili su da dominiraju i od 16 trka osvojili su 12, Lauda pet, Prost sedam.

Godinu dana nakon nesreće Lauda je morao da ode na transplataciju bubrega, kada mu je njegov brat Florijan donirao organ. Bubreg je izdržao 18 godina a onda, 2005. godine, njegova žena Bridžit mu je donirala novi.

Van bolida

Godine 1993. Lauda se vratio u Formulu 1 na rukovodeću poziciju kada mu je Luka di Montezemolo ponudio ulogu konsultanta u Ferrariju. Na pola sezone 2001. Lauda je preuzeo ulogu direktora Jaguara.

Tim se, međutim, nije uspio poboljšati i Lauda je postao višak, zajedno sa 70 drugih ključnih figura, krajem 2002. godine.

U septembru 2012. godine imenovan je za počasnog predsjednika Mercedesa. Bio je jedan od glavnih ljudi koji su doveli Luisa Hamiltona u Mercedes.

Avio kompanije

Lauda se vratio da vodi svoju avio kompaniju, Lauda Air, po svom drugom penzionisanju iz Formuli 1 1985. godine.

 Dok je bio menadžer aviokompanije, bio je imenovan za konsultanta u Ferrariju kao dio napora Montezemola da podmladi tim.

Nakon prodaje svoje Laude Air akcije većinskom partneru Austrian Airlinesu 1999. godine, upravljao je Jaguarovim F1 timom od 2001. do 2002. Krajem 2003. godine osnovao je novu avio kompaniju Niki. Slično kao i Lauda Air, Niki je spojen sa svojim najvećim partnerom Air Berlin 2011.

Početkom 2016. Lauda je preuzeo ovlašćenu kompaniju Amira Air i preimenovao je kompaniju LaudaMotion. Kao rezultat insolventnosti Air Berlin-a u 2017. godini, LaudaMotion je preuzeo brend i imovinu Niki nakon neuspjele ponude Lufthanze i IAG-a. Lauda je posjedovao i licencu za komercijalnog pilota i povremeno je bio i kapetan na letovima svoje avio kompanije.

Film i priznanja

Bitka između Nikija Laude i Džejmsa Hunta iz 1976. dramatizovana je u filmu Ruš iz 2013. godine, gdje je Laudu igrao Danijel Bril. Na kraju filma sepojavljuje i sam Lauda.

Bio je primljen u Međunarodnu kuću slavnih moto-sporta 1993. godine.

Od 1996. godine bio je stručni konsultant za austrijsku i njemačku televiziju RTL. To je obavljao do 2010 kada je Roberta Kubicu nazvao “polačkom” (etnička osuda za poljske ljude).

Austrijska pošta je 2005. godine izdala pečat sa likom Laude u znak poštovanja.

Privatni život

Lauda je imao dva sina sa prvom suprugom Marlenom Knaus (brak trajao od 1976.- 1991.). Sin Matias I sam je automobilista a Lukas mu je menadžer.

Lauda je imao i sina Kristofera iz vanbračne veze. 25. avgusta 2008 oženio se sa Bridžit Vetsinger, stjuardesom njegove avio kompanije.

U septembru 2009. Brižit je rodila blizance, dječaka i djevojčicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana