Трка за прво мјесто: Новак или Мареј

Агенције
Трка за прво мјесто: Новак или Мареј

Новак Ђоковић почео је 218. недјељу на челу свјетског тениса, али његова предност није убједљива као што можда то тренутно дјелује.

Српски тенисер има на АТП листи 4.695 бодова више од другопласираног Ендија Марија, али на годишњој рејс листи има ’само’ 2.055 бодова више од Шкотланђанина.

Резултати које је Новак остварио на крају прошле године осваљају наду Марију да ће можда успијети до краја 2016. да престигне српског тенисера и први пут у каријери дође до прве позиције.

Ипак, у овом тренутку много ближи освајању првог мјеста на крају године је Ђоковић који је већ четири пута у каријери завршавао годину на челу и у случају новог успјеха изједначио би се са Федерером и Конорсом који су такође пет пута годину завршавали на првој позицији (Сампрас има 6).

Новак је прошле године освојио титуле на турнирима у Пекингу, Шангају, Паризу и Лондону и укупно до краја године брани 3.800 бодова.

Са друге стране, Енди Мари брани ’само’ 1.160, тако да Британац има одређену шансу до краја године уколико уђе у сјајну форму и освојили неколико везаних трофеја.

Много је већа вјероватноћа да ће Ђоковић завршити годину на првој позицији, а многи већ сада истичу да ће Мареј најбољу шансу да преузме прво мјесто имати у марту 2017.

У сваком случају, све зависи од Ђоковићевих игара, које разумљиво нису на његовом нивоу од освајања Ролан Гароса...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана