Tri Srbina među zimskim bombama

Glas Srpske
Tri Srbina među zimskim bombama

Nion - Među deset najboljih zimskih transfera prema izboru Evropske fudbalske unije (UEFA) dospjela su tri srpska fudbalera čije su kupovine bile pravi pogodak za njihove klubove.

Najprije je Inter za samo četiri miliona evra kupio Dejana Stankovića. Tadašnji vezni fudbaler Lacija prešao je na "Đuzepe Meacu" gdje je dočekao kraj igračke karijere. Postao je legenda kluba sa 15 osvojenih trofeja među kojima je najvredniji ušati pehar Lige šampiona. Finansijski problemi bili su takvi da Lacio nije mogao da odbije Interovu ponudu. Vrlo brzo je postalo jasno da su "neroazuri" bolje prošli u ovom poslu. Stanković je sebe učvrstio kao favorita navijača golom iz kornera protiv najvećeg rivala Milana i to samo nekoliko sedmica poslije ovog transfera

Nemanja Vidić je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji Mančester junajteda koji ga je 2006. godine doveo iz moskovskog Spartaka za 10,5 miliona evra. Malo je nedostajalo da Vidić završi u Liverpulu, ali srećom po "đavole" bivši srpski štoper završio je u Mančesteru. Vidićevo partnerstvo sa Riom Ferdinandom bilo je kamen temeljac za eru dominacije, koju je upotpunio i dolazak Patrisa Evre. Srbin na početku nije bio standardan, ali je poslije šest mjeseci zagospodario engleskim terenima. Kada je prošao period adaptacije, pokazao je kvalitet i postao ikona kluba. Benfika je napravila sjajan posao kupovinom Nemanje Matića iz Čelzija za samo pet miliona evra. Poslije tri godine vratila ga je u London za pet puta više novca čime je pokazala odličnu poslovnu strategiju, a i osjećaj za igrače. U svom drugom mandatu na klupi plavaca vratio ga je Žoze Murinjo koji je Matića doveo i u Mančester junajted. Stameni veznjak ljetos je postao najskuplji srpski fudbaler svih vremena u transferu vrijednom 44,7 miliona evra. Otišao je iz Čelzija kao dio paketa kojim je bilo predviđeno da u London stigne David Luiz. Nije oklijevao u novoj sredini, bio je srce tima kojem je tako malo nedostajalo za evropsku slavu 2013. godine. Benfika je igrala finale Lige Evrope baš protiv Čelzija koji je slavio pogotkom Branislava Ivanovića.

Najbolje zimske kupovine

Jap Stam

Viljem - PSV

1,5 miliona evra

Klas-Jan Huntelar

Herenven - Ajaks

9 miliona evra

Marselo

Fluminense - Real

6,5 miliona evra

Andrea Barzalji

Volfzburg - Juventus

300.000 evra

Luis Suarez

Ajaks - Liverpul

26,5 miliona evra

Ivan Rakitić

Šalke - Sevilja

2,5 miliona evra

Huanfran

Osasuna - Atletiko

4,25 miliona evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana