Три Србина међу зимским бомбама

Глас Српске
Три Србина међу зимским бомбама

Нион - Међу десет најбољих зимских трансфера према избору Европске фудбалске уније (УЕФА) доспјела су три српска фудбалера чије су куповине биле прави погодак за њихове клубове.

Најприје је Интер за само четири милиона евра купио Дејана Станковића. Тадашњи везни фудбалер Лација прешао је на "Ђузепе Меацу" гдје је дочекао крај играчке каријере. Постао је легенда клуба са 15 освојених трофеја међу којима је највреднији ушати пехар Лиге шампиона. Финансијски проблеми били су такви да Лацио није могао да одбије Интерову понуду. Врло брзо је постало јасно да су "нероазури" боље прошли у овом послу. Станковић је себе учврстио као фаворита навијача голом из корнера против највећег ривала Милана и то само неколико седмица послије овог трансфера

Немања Видић је један од најбољих дефанзиваца у историји Манчестер јунајтеда који га је 2006. године довео из московског Спартака за 10,5 милиона евра. Мало је недостајало да Видић заврши у Ливерпулу, али срећом по "ђаволе" бивши српски штопер завршио је у Манчестеру. Видићево партнерство са Риом Фердинандом било је камен темељац за еру доминације, коју је употпунио и долазак Патриса Евре. Србин на почетку није био стандардан, али је послије шест мјесеци загосподарио енглеским теренима. Када је прошао период адаптације, показао је квалитет и постао икона клуба. Бенфика је направила сјајан посао куповином Немање Матића из Челзија за само пет милиона евра. Послије три године вратила га је у Лондон за пет пута више новца чиме је показала одличну пословну стратегију, а и осјећај за играче. У свом другом мандату на клупи плаваца вратио га је Жозе Мурињо који је Матића довео и у Манчестер јунајтед. Стамени везњак љетос је постао најскупљи српски фудбалер свих времена у трансферу вриједном 44,7 милиона евра. Отишао је из Челзија као дио пакета којим је било предвиђено да у Лондон стигне Давид Луиз. Није оклијевао у новој средини, био је срце тима којем је тако мало недостајало за европску славу 2013. године. Бенфика је играла финале Лиге Европе баш против Челзија који је славио поготком Бранислава Ивановића.

Најбоље зимске куповине

Јап Стам

Виљем - ПСВ

1,5 милиона евра

Клас-Јан Хунтелар

Херенвен - Ајакс

9 милиона евра

Марсело

Флуминенсе - Реал

6,5 милиона евра

Андреа Барзаљи

Волфзбург - Јувентус

300.000 евра

Луис Суарез

Ајакс - Ливерпул

26,5 милиона евра

Иван Ракитић

Шалке - Севиља

2,5 милиона евра

Хуанфран

Осасуна - Атлетико

4,25 милиона евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана