Trava u Vimbldonu kao morska plaža

Priredio: Danijel Radujković
Trava u Vimbldonu kao morska plaža

London - Tokom 138 godina duge istorije najstarijeg teniskog turnira na svijetu Vimbldona organizatori su muku mučili sa kišom koja je često prekidala mečeve, ali ove godine je potpuno drugačija situacija pošto je u Londonu veoma toplo, tako da je trećeg dana takmičenja zabilježena rekordna temperatura od 35,7 stepeni Celzijusa.

Ove godine velike vrućine vladaju na Vimbldonu i stvaraju mnogo problema igračima na terenu, ali i navijačima koji se bukvalno "prže" na tribinama "Ol Ingland kluba". Tokom trećeg takmičarskog dana u 15 časova po lokalnom vremenu izmjerena je temperatura od nevjerovatnih 35,7 stepeni Celzijusa, čime je nadmašena do sada rekordna od 34,6, koja je bila daleke 1976. godine. Dječaku koji je skupljao loptice je pozlilo pa je morala reagovati hitna pomoć. On je kolabirao tokom meča između Džona Iznera i Metjua Ebdena, koji se igrao na terenu 17. Kasnije je saopšteno da je mladić odmah dobio neophodnu pomoć i da se bolje osjećao poslije toga. Organizatori upozoravaju sve posjetioce da unose dovoljno tečnosti i ponesu kreme za sunčanje. Ako je neko od njih propustio da do sada ode na more, može besplatno da pocrni na jednom od terena "Ol Ingland kluba".

Kratka kiša juče je malo rashladila sve u Vimbldonu, ali temperature preko 30 stepeni Celzijuse očekuju se i narednih dana. Svim gledaocima se preporučuje da noše šešire kako ne bi završavali u bolnicama, dok je u dosadašnjem toku turnira stotine gledalaca tražilo ljekarsku pomoć. Igrači su tokom pauza između gemova stavljali na tijelo led zamotan u peškire, dok je veliki broj posjetilaca koristio kišobrane da se zaštiti od sunca, a formirali su se veliki redovi ispred 13 fontana smještenih oko terena.

Organizatori su koristili pokretni krov na Centralnom terenu tokom jutra da bi spriječili nakupljanje toplote, dok su ga kasnije dovoljno pomjerili da stvara hlad posjetiocima. Među njima postoji strah da bi igrači mogli kolabirati zbog visokih temperatura, kao što se to dešavalo u Melburnu na prošlogodišnjem Australijen openu. Zato postoji pravilo uvedeno 1992. godine za teniserke koje mogu tražiti pauzu od deset minuta između drugog i trećeg seta kad je temperatura iznad 30,1 stepen. To pravilo je sprovedeno samo dva puta 2006. i 2009. Međutim, to pravilo se ne odnosi na tenisere.

Evakuacija zbog požara

Najtopliji dan na Vimbldonu završio je evakuacijom Centralnog terena zbog manjeg požara na električnim instalacijama u jednom obližnjem restoranu. Nešto poslije 21 čas po lokalnom vremenu organizatori su obavijestili posjetioce da odmah napuste zgradu, a kasnije je naređena potpuna evakuacija. Pri tome su navodno jednu osobu iznijeli na nosilima sa Centralnog terena. Redari su zatvorili pola kompleksa, ali nisu dali objašnjenja zbog čega je naređena evakuacija, mada se sigurno radilo o požaru, jer je bio veliki broj vatrogasnih i policijskih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana