Трава у Вимблдону као морска плажа

Приредио: Данијел Радујковић
Трава у Вимблдону као морска плажа

Лондон - Током 138 година дуге историје најстаријег тениског турнира на свијету Вимблдона организатори су муку мучили са кишом која је често прекидала мечеве, али ове године је потпуно другачија ситуација пошто је у Лондону веома топло, тако да је трећег дана такмичења забиљежена рекордна температура од 35,7 степени Целзијуса.

Ове године велике врућине владају на Вимблдону и стварају много проблема играчима на терену, али и навијачима који се буквално "прже" на трибинама "Ол Ингланд клуба". Током трећег такмичарског дана у 15 часова по локалном времену измјерена је температура од невјероватних 35,7 степени Целзијуса, чиме је надмашена до сада рекордна од 34,6, која је била далеке 1976. године. Дјечаку који је скупљао лоптице је позлило па је морала реаговати хитна помоћ. Он је колабирао током меча између Џона Изнера и Метјуа Ебдена, који се играо на терену 17. Касније је саопштено да је младић одмах добио неопходну помоћ и да се боље осјећао послије тога. Организатори упозоравају све посјетиоце да уносе довољно течности и понесу креме за сунчање. Ако је неко од њих пропустио да до сада оде на море, може бесплатно да поцрни на једном од терена "Ол Ингланд клуба".

Кратка киша јуче је мало расхладила све у Вимблдону, али температуре преко 30 степени Целзијусе очекују се и наредних дана. Свим гледаоцима се препоручује да ноше шешире како не би завршавали у болницама, док је у досадашњем току турнира стотине гледалаца тражило љекарску помоћ. Играчи су током пауза између гемова стављали на тијело лед замотан у пешкире, док је велики број посјетилаца користио кишобране да се заштити од сунца, а формирали су се велики редови испред 13 фонтана смјештених око терена.

Организатори су користили покретни кров на Централном терену током јутра да би спријечили накупљање топлоте, док су га касније довољно помјерили да ствара хлад посјетиоцима. Међу њима постоји страх да би играчи могли колабирати због високих температура, као што се то дешавало у Мелбурну на прошлогодишњем Аустралијен опену. Зато постоји правило уведено 1992. године за тенисерке које могу тражити паузу од десет минута између другог и трећег сета кад је температура изнад 30,1 степен. То правило је спроведено само два пута 2006. и 2009. Међутим, то правило се не односи на тенисере.

Евакуација због пожара

Најтоплији дан на Вимблдону завршио је евакуацијом Централног терена због мањег пожара на електричним инсталацијама у једном оближњем ресторану. Нешто послије 21 час по локалном времену организатори су обавијестили посјетиоце да одмах напусте зграду, а касније је наређена потпуна евакуација. При томе су наводно једну особу изнијели на носилима са Централног терена. Редари су затворили пола комплекса, али нису дали објашњења због чега је наређена евакуација, мада се сигурно радило о пожару, јер је био велики број ватрогасних и полицијских возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана