Теодосић испред НБА звијезда

Агенције
Теодосић испред НБА звијезда

Милано - Капитен кошаркаше репрезентације Србије Милош Теодосић изабран је за најбољег играча Европе за 2016. годину у престижном избору италијанске "Газете дело спорт".

Плејмејкер ЦСКА постао је први играч послије 16 година који је освојио овај трофеј, а да не игра у НБА лиги. Италијански лист, који традиционално спроводи ову анкету у 33 земље свијета, а право гласа имају тренери, играчи и спортски новинари, назвала је Теодосићев тријумф историјским, утолико што је прекинута дуга традиција да се за најбоље из Европе бирају они који наступају у НБА лиги. Прва награда "Еуросцар" додијељена је 1979. године и припала је совјетском кошаркашу Владимиру Ткаченку, а потом је услиједила доминација играча из југословенске школе Дражен Далипагић, Драган Кићановић (2), Дражен Петровић (4), Тони Кукоч (5), уз кратке прекиде када би за најбољег био биран Арвидас Сабонис (6). Новицки и Сабонис рекордери су са по шест лауреата, једним више од Кукоча и два од старијег Гасола.

Тео је у 2016. години предводио ЦСКА до тријумфа у Евролиги, а потом и Србију до финала Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, на том путу играјући кошарку која му је донијела још једно ласкаво признање пристигло од америчких кошаркашких тренера, који су га прогласили најбољим кошаркашем који не наступа у НБА лиги. Уредништво "Газете" у тексту у ком су објављени резултати гласања назвало је Теодосића "феноменом" и подсјетило да му на крају сезоне, а има 29 година, истиче уговор са ЦСКА из Москве и да постоји могућност да величанствену каријеру заврши у НБА лиги. "Газета" подсјећа и на Теове почетке у Ваљеву и потом ФМП Железнику, као и да је 2007. био изабран за најбољег играча Европе до 20 година, што му је донијело трансфер у Олимпијакос. Друго мјесто у гласању припало је Теодосићевом саиграчу из ЦСКА Нанду де Колоу, а трећи је био прошлогодишњи побједник Пау Гасол, сада играч Сан Антонио Спарса.

Фућка посљедњи

Претходно, Грегор Фућка био је проглашен за најбољег као играч Фортитуда у 2000. години, а онда су редом бирани Предраг Стојаковић, Дирк Новицки (6 пута), Тони Паркер (2), Пау Гасол (4), Андреј Кириленко и Марк Гасол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана