Тео и ЦСКА без круне, Олимпијакос у финалу!

Б92 фото: ЕПА
Тео и ЦСКА без круне, Олимпијакос у финалу!

Екипа Олимпијакоса елиминисала је актуелног првака Европе московски ЦСКА у првом полуфиналу Фајнал-фора у Истанбулу – 82:78 (33:40)!

Пирејци су поново били кобни по 'Армејце', који су били бољи ривал и имали предност током већег дијела меча, али се поново као кључна показала главна карактеристика грчког састава – тимска игра и упорност.

Екипа Димитриса Итудиса је боље почела, предвођена расположеним Милошем Теодосићем, а на руку јој је ишао и нешто слабији шут ривала у првом полувремену.

Олимпијакос је већ у уводних двадесет минута кошарке у два наврата успио да надокнади осјетан заостатак, да би на полувреме отишао са седам поена заостатка.

Василис Спанулис и другови наставили су у истом ритму, појачали су притисак у одбрани и заиграли за нијансу агресивније, али су Московљани и даље проналазили начине да одбију њихове налете.

Међутим, када је ЦСКА почео да се мучи у фази напада – фантастични Спанулис преузео је одговорност у своје руке и првом тројком, из шестог покушаја, донио прву предност Олију на 75 секунди до краја (74:73).

Послије коша Кема Бирча, услиједила је четврта тројка Теодосића за повратак ЦСКА, ипак – само неколико секунди касније Ерик Грин одговара истом мјером, а капитен репрезентације Србије онда погађа само један пенал, док потом не успијева још једном да буде прецизан ван линије 6,75 – послије добре тимске одбране, на осам секунди до краја.

Спанулис такође погађа само једно бацање, али се испоставило да је то било довољно да задржи перфектан учинак у полуфиналима елитног такмилчења, у шестој борби за ново велико финале и шансу да клубу доносе четврту, а себи трећу, титулу првака Европе!

Уједно, Олимпијакос је наставио да буде неријешива енигма за ЦСКА, када су дуели на Фајнал-форовима Евролиге у питању – пошто су 2012. били бољи у финалу, а 2013. и 2015. године у полуфиналу.

У тиму Јаниса Сфаропулоса имао је три играча са по 14 поена – Спанулиса (3/4 за два, 1/6 за три), Костаса Папаниколауа (1/5 за два, 4/7 за три) и Јоргоса Принтезиса (2/8 за два, 1/2 за три).

Грци су погодили 14 од 33 покушаја за три поена, а мора се истаћи и учинак Вангелиса Манцариса са 12 поена (0/3 за два, 4/9 за три), односно Ерика Грина са осам, прије свега због две тројке у кључним тренуцима. Никола Милутинов убацио је пет поена, уз два скока и двије асистенције за 13 минута на паркету.

С друге стране, Московљанима није помогла ни одлична Теова партија – који је за нешто мање од 22 минута убацио 23 поена (2/5 за два, 4/8 за три, 7/9 бацања), уз два скока, али и само једну асистенцију.

Нандо де Коло додао је 16 поена и три асистенције, а двоцифрен учинак имао је још Арон Џексон са 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана