Svjetlosna kugla sijala strah po Sibiru

Agencije
Svjetlosna kugla sijala strah po Sibiru

Tomsk - Mnogi stanovnici Sibira primijetili su prije nekoliko dana ogromnu "svjetlosnu kuglu" na nebu, a neki su čak tvrdili da je to znak dolaska vanzemaljaca.

Iako nije potvrđen izvor ove neobične svjetlosti, neki smatraju da je ona posljedica neke tajne probe ruske vojske. Slična svjetlost, koju je izazvao projektil, primijećena je u decembru 2009. nad Norveškom.

Sergej Anisimov, fotograf iz Salekharda, gradića u arktičkom krugu, kaže da se kugla uzdigla iz drveća i krenula ka njemu.

- Prvo sam mislio da je to neki jak reflektor, ali se oblik svetlosti mijenjao prebrzo. Lopta se na kraju pretvorila u luk i polako nestala - ispričao je Anisimov.

Oko 600 kilometara dalje Aleksej Jakovljev bio je ubijeđen da prisustvuje dolasku vanzemaljaca u Tomsk.

 - Prvo sam bio zaintrigiran svjetlošću u tako neobičnom obliku, ali se lopta postepeno širila i postajala sve strašnija. Dobro je što nisam bio sam. Mislio bih da haluciniram - rekao je Jakovljev.

Isti fenomen primijetili su mnogi stanovnici Sibira i objavili fotografije na internetu.

Prema nekim teorijama, riječ je o neobičnoj manifestaciji polarne svjetlosti, a prema drugim da je riječ o nekim tajnim vojnim probama.

Ruski mediji navode da je možda riječ o tragu neke interkontinentalne rakete.

- Šta god da je bilo nije mi bilo svejedno. S obzirom na priče o letećim tanjirima koji su najčešće viđani iznad Sibira već sam pomislio da nam dolaze gosti iz vasione. Zbog toga sam se sav naježio od straha. Bilo bi dobro da nam nadležne vojne i državne strukture kažu šta je i tako odagnaju strah od ljudi - kazao je još jedan očevidac Oleksander Suhojski.

Raketa

Kada se sličan neobičan oblik pojavio nad Norveškom 2009. analitičari su ga pripisali neuspjelom lansiranju rakete. Projektil je vjerovatno eksplodirao, a neobičan oblik svjetlosti bio je odraz sunčevih zraka na raspršenim kapljicama goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana