Свјетлосна кугла сијала страх по Сибиру

Агенције
Свјетлосна кугла сијала страх по Сибиру

Томск - Многи становници Сибира примијетили су прије неколико дана огромну "свјетлосну куглу" на небу, а неки су чак тврдили да је то знак доласка ванземаљаца.

Иако није потврђен извор ове необичне свјетлости, неки сматрају да је она посљедица неке тајне пробе руске војске. Слична свјетлост, коју је изазвао пројектил, примијећена је у децембру 2009. над Норвешком.

Сергеј Анисимов, фотограф из Салекхарда, градића у арктичком кругу, каже да се кугла уздигла из дрвећа и кренула ка њему.

- Прво сам мислио да је то неки јак рефлектор, али се облик светлости мијењао пребрзо. Лопта се на крају претворила у лук и полако нестала - испричао је Анисимов.

Око 600 километара даље Алексеј Јаковљев био је убијеђен да присуствује доласку ванземаљаца у Томск.

 - Прво сам био заинтригиран свјетлошћу у тако необичном облику, али се лопта постепено ширила и постајала све страшнија. Добро је што нисам био сам. Мислио бих да халуцинирам - рекао је Јаковљев.

Исти феномен примијетили су многи становници Сибира и објавили фотографије на интернету.

Према неким теоријама, ријеч је о необичној манифестацији поларне свјетлости, а према другим да је ријеч о неким тајним војним пробама.

Руски медији наводе да је можда ријеч о трагу неке интерконтиненталне ракете.

- Шта год да је било није ми било свеједно. С обзиром на приче о летећим тањирима који су најчешће виђани изнад Сибира већ сам помислио да нам долазе гости из васионе. Због тога сам се сав најежио од страха. Било би добро да нам надлежне војне и државне структуре кажу шта је и тако одагнају страх од људи - казао је још један очевидац Олександер Сухојски.

Ракета

Када се сличан необичан облик појавио над Норвешком 2009. аналитичари су га приписали неуспјелом лансирању ракете. Пројектил је вјероватно експлодирао, а необичан облик свјетлости био је одраз сунчевих зрака на распршеним капљицама горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана