Suvereni gospodar Vimbldona – Rodžer Federer!

B92
Suvereni gospodar Vimbldona – Rodžer Federer!

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon 2017. i ušao u istoriju kao najtrofejniji igrač najprestižnijeg teniskog turnira.

Švajcarac je do rekordne osme krune stigao ubjedljivom pobjedom nad Marinom Čilićem sa 6:3, 6:1, 6:4.

Federeru je posao umnogome olakšao problem koji je Hrvat imao sa stopalom, povreda ga je dovela do suza sredinom drugog seta, odbio je da se preda, pa je herojski odigrao meč do kraja.

"Tokom cijele karijere nikad se nisam predavao, razmišljao sam samo da dam sve od sebe, to je bilo sve što sam mogao da uradim. Imao sam divan put ovde, igrao najbolji tenis u životu. Hvala mom timu, dali su mi mnogo snage, i mojim navijačima u Hrvatskoj kojima je bilo mnogo teško danas. Dao sam sve od sebe, nadam se da ću se vratiti ovde i osvojiti trofej", rekao je Čilić posle finala.

Uprkos tome, Federer je u svom 11. finalu na Vimbldonu stigao do jedne od najubjedljivijih pobjeda i prestigao Pita Samprasa i Vilijema Renšoa s kojima je dijelio rekord sa po sedam titula.

"Surovo je nekada, ali borio se i on je heroj. Čestitam na izvanrednom turniru Marine. Trebalo bi da bude ponosan. Sjajna je prilika igrati finale ovdje. Odigrao si odličan turnir, ponekad ne možeš da se osjećaš u finalu, ali budi ponosan. Siguran sam da ćeš opet igrati ovdje", pohvalio je Federer rivala.

Federer je osvojio prvi Vimbldon poslije pet godina, a 19. Grend slem u karijeri, te napredovao do treće pozicije na ATP listi, iza Endija Marija i Rafaela Nadala, a ispred Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Čilić je ostao na šestom mjestu.

"Možda opet uzmem šest mjeseci pauze. Sjajan je osjećaj svaki put kad se vratim. Volim ovaj turnir, vratio sam se i opet držim ovaj trofej. Ovo je magično. Previše. Vjerovanje da mogu da dostignem ovakve visine su bile ključne. Bilo je teško prethodnih godina, poslije prošlog sam razmišljao da li ću uopšte opet da se vratim ovdje, gubio sam od Novaka 2014. i 2015, ali sam vjerovao da mogu da se vratim i to se dogodilo. Nastaviću da vjerujem i opet ću da se vratim", rekao je Švajcarac u suzama.

Švajcarac je osvojio peti turnir u 2017, poslije Australijen opena, Indijan Velsa, Majamija i Halea. Neuspješan je bio samo u Dubaiju i Štutgartu od turnira na kojima je nastupio, nije igrao tokom sezone na šljaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana