Суверени господар Вимблдона – Роџер Федерер!

Б92
Суверени господар Вимблдона – Роџер Федерер!

Роџер Федерер освојио је Вимблдон 2017. и ушао у историју као најтрофејнији играч најпрестижнијег тениског турнира.

Швајцарац је до рекордне осме круне стигао убjедљивом побjедом над Марином Чилићем са 6:3, 6:1, 6:4.

Федереру је посао умногоме олакшао проблем који је Хрват имао са стопалом, повреда га је довела до суза средином другог сета, одбио је да се преда, па је херојски одиграо меч до краја.

"Током цијеле каријере никад се нисам предавао, размишљао сам само да дам све од себе, то је било све што сам могао да урадим. Имао сам диван пут овде, играо најбољи тенис у животу. Хвала мом тиму, дали су ми много снаге, и мојим навијачима у Хрватској којима је било много тешко данас. Дао сам све од себе, надам се да ћу се вратити овде и освојити трофеј", рекао је Чилић после финала.

Упркос томе, Федерер је у свом 11. финалу на Вимблдону стигао до једне од најубједљивијих побједа и престигао Пита Сампраса и Вилијема Реншоа с којима је дијелио рекорд са по седам титула.

"Сурово је некада, али борио се и он је херој. Честитам на изванредном турниру Марине. Требало би да буде поносан. Сјајна је прилика играти финале овдје. Одиграо си одличан турнир, понекад не можеш да се осјећаш у финалу, али буди поносан. Сигуран сам да ћеш опет играти овдје", похвалио је Федерер ривала.

Федерер је освојио први Вимблдон послије пет година, а 19. Гренд слем у каријери, те напредовао до треће позиције на АТП листи, иза Ендија Марија и Рафаела Надала, а испред Новака Ђоковића и Станисласа Вавринке. Чилић је остао на шестом мјесту.

"Можда опет узмем шест мјесеци паузе. Сјајан је осјећај сваки пут кад се вратим. Волим овај турнир, вратио сам се и опет држим овај трофеј. Ово је магично. Превише. Вјеровање да могу да достигнем овакве висине су биле кључне. Било је тешко претходних година, послије прошлог сам размишљао да ли ћу уопште опет да се вратим овдје, губио сам од Новака 2014. и 2015, али сам вјеровао да могу да се вратим и то се догодило. Наставићу да вјерујем и опет ћу да се вратим", рекао је Швајцарац у сузама.

Швајцарац је освојио пети турнир у 2017, послије Аустралијен опена, Индијан Велса, Мајамија и Халеа. Неуспјешан је био само у Дубаију и Штутгарту од турнира на којима је наступио, није играо током сезоне на шљаци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана