Strašni ratnici u pohodu na NBA presto

Ivan Dragičević
Strašni ratnici u pohodu na NBA presto

Klivlend - Poslije 127 dana i istorijske titule Klivlend Kavalirsa došlo je vrijeme za početak nove NBA sezone.

Ova godina biće potpuno drugačija od prethodnih 20, jer u ligi nema Kobija Brajanta, zaštitnog lica Los Anđeles Lejkersa i najboljeg igrača poslije opraštanja Majka Džordana. Greg Popovič je ostao bez svoje desne ruke, jer je Tim Dankan rekao zbogom košarci, a istim putem krenuo je i Kevin Garnet. Trenutno u najjačoj ligi svijeta igraju samo četiri košarkaša koji su u NBA prvi put kročili u prošlom vijeku i to Dirk Novicki, Džejson Teri, Vins Karter i Pol Pirs, dok se Meta Vrld Pis (Ron Artest) bori za mjesto u rosteru Lejkersa.

Zapad

Golden Stejt Voriorsi su sijali strah gdje god su se pojavili, a dolaskom Kevina Durenta postali su apsolutni favoriti na zapadu. Promjene su bile neminovne pa je Endru Bogut trejdovan u Dalas u zamjenu za Zazu Pačuliju, a u Meverikse je za veliki novac otišao i Herison Barns. Dobitak za Stiva Kera može da bude mladi krilni centar Kevon Luni, koji je sada zdrav, a legendarni Džeri Vest namirisao je rukija Petrika Mekoa, za kojeg je rekao da neće dugo biti u tišini. Takođe, centar Dejmijen Džons sa Vanderbilta je dobar ulov. Pitanje koje se nameće je kako će sve zvijezde Voriorsa da funkcionišu zajedno, a dok je Kari rekao da mu ne treba mnogo šuteva već ga samo zanima prsten, Klej Tompson je kazao da ne planira da mijenja stil igre. Na Zapadu igraju dva Srbina Nemanja Bjelica u Minesoti i Nikola Jokić u Denveru. Obje ekipe imaju sličnu konstrukciju tima i biće konkurenti za doigravanje. Imaju veoma mlade osovine, s tim da "vukovi" posjeduju veći potencijal sa Karlom Entonijem Taunsom i Endruom Viginsom. Nagetsi uz Lejkerse i Feniks Sanse imaju dosta talenta, ali svi ovi timovi moraju da nauče kako se pobjeđuje. Lejkersi su pokupili Brendona Ingrama, na klupi je Luk Volton i vrijeme je da slavna franšiza dobije novo lice. Durent je ostavio Rasela Vestbruka samog na "ratištu", Oklahoma više nije favorit za visok plasman pa je plasman u plej-of uspjeh, s tim da bi Vestbruk lako mogao da bude MVP. Portland je pokazao snagu sa odličnim tandemom Dejmijen Lilard - Si Džej Mekolum, San Antonio je umjesto Dankana dobio Paua Gasola, a Davis Bertans biće novo napadačko oružje Sparsa u vanjskoj liniji.

Istok

Prekinuta je kletva Klivlenda, jer je ovaj grad dobio šampiona nakon 52 godine. Krunu je uvijek teže odbraniti pa će Kralj Lebron Džejms i društvo morati još bolje ove sezone. Kancelarija franšize konačno se dogovorila sa Džej Arom Smitom, što je veoma bitno za svlačionicu, a dodatnu širinu u napadu donijeće Majk Danlivi. Trener Tajron Lu ostao je bez prgavog Metjua Delavedove, a sada je tu kao bekap Kajrija Irvinga omaleni ruki Kej Felder. Više minuta mogao bi da dobije rekorder Razvojne lige po broju poena na jednom meču (61) Džordan Mekre. Toronto je zadržao postojeće snage, promjene su bile minimalne, a draftovan je centar sa Univerziteta Juta Jakob Peltl koji je postao prvi Austrijanac u NBA ligi. Al Horford je najveće pojačanje Bostona, a navijači ovog tima moraju da budu zahvalni treneru Bredu Stivensu. Mladi stručnjak radi fenomenalan posao pa je poslije dva finala sa Batlerom u NCAA doveo Seltikse u vrh istoka. Džef Hornasek ima zadatak da u Njujorku ukomponuje novajlije predvođene Derikom Rouzom i Žoakimom Noom. Koliko mogu ovi veterani zajedno sa Karmelom Entonijem i mladim Kristapsom Porzingisom velika je enigma. Niksi su moćni na papiru, ali se čini da su i dalje daleko od finala konferencije. Dvajt Hauvard će pokušati da se vrati na stari put u rodnoj Atlanti, a kući u Čikago stigao je Dvejn Vejd. Može se reći da Čikago započinje novu eru odlaskom Rouza pa je sada Radžon Rondo prvi plej Bulsa. Srpsku javnost najviše zanima Boban Marjanović i Detroit, a poslije dvije godine rehabilitacije debi je konačno dočekao Džoel Embid. Zbog povrede Nerlensa Nolea Kamerunac će imati dosta prostora na početku baš kao i Dario Šarić. Prvi pik Bens Simons neće igrati do decembra pa je Hrvat prvi izbor na poziciji četvorke.

Repriza finala

Realno je da se se treći put u nizu u finalu nađu Kavalirsi i Voriorsi, jer su obje ekipe dosta jače od konkurencije. I ove sezone ima dosta slabih timova, u najlošijoj situaciji je Bruklin koji ne može ni da "tankuje" jer nema prava na pikove, a u fazi "rebildinga" je pola lige.

Šampioni otvaraju

Klivlend i Njujork večeras od 1.30 časova otvaraju sezonu, a u četiri časa sastaju se Portland i Juta. Pola sata kasnije na parket "Orakl" arene izlaze košarkaši Golden Stejta i San Antonija.

Trenerske promjene

Čak deset ekipa ima nove trenere u odnosu na kraj prošle sezone. Luk Volton vodi Lejkerse, Nejt Mekmilan Indijanu, Džef Hornasek Njujork, Dejv Jerger Sakramento, Majk D'Antoni Hjuston, Dejvid Fizdejl Memfis, Erl Votson Feniks, Keni Etkinson Brulin, Skot Bruks Vašington i Frenk Vogel Orlando.

Srbi u NBA

Nikola Jokić (Denver)

Nemanja Bjelica (Minesota)

Boban Marjanović (Detroit)

Ugovori

1. Lebron Džejms (Klivlend) 30.963,450

2. Majk Konli (Memfis) 26.540,100

3. Al Horford (Boston) 26.540,100

4. Rasel Vestbruk (Oklahoma) 26.540,100

5. Kevin Durent (Golden Stejt) 26.540,100

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana