Страшни ратници у походу на NBA престо

Иван Драгичевић
Страшни ратници у походу на NBA престо

Кливленд - Послије 127 дана и историјске титуле Кливленд Кавалирса дошло је вријеме за почетак нове NBA сезоне.

Ова година биће потпуно другачија од претходних 20, јер у лиги нема Кобија Брајанта, заштитног лица Лос Анђелес Лејкерса и најбољег играча послије опраштања Мајка Џордана. Грег Попович је остао без своје десне руке, јер је Тим Данкан рекао збогом кошарци, а истим путем кренуо је и Кевин Гарнет. Тренутно у најјачој лиги свијета играју само четири кошаркаша који су у NBA први пут крочили у прошлом вијеку и то Дирк Новицки, Џејсон Тери, Винс Картер и Пол Пирс, док се Мета Врлд Пис (Рон Артест) бори за мјесто у ростеру Лејкерса.

Запад

Голден Стејт Вориорси су сијали страх гдје год су се појавили, а доласком Кевина Дурента постали су апсолутни фаворити на западу. Промјене су биле неминовне па је Ендру Богут трејдован у Далас у замјену за Зазу Пачулију, а у Мевериксе је за велики новац отишао и Херисон Барнс. Добитак за Стива Кера може да буде млади крилни центар Кевон Луни, који је сада здрав, а легендарни Џери Вест намирисао је рукија Петрика Мекоа, за којег је рекао да неће дуго бити у тишини. Такође, центар Дејмијен Џонс са Вандербилта је добар улов. Питање које се намеће је како ће све звијезде Вориорса да функционишу заједно, а док је Кари рекао да му не треба много шутева већ га само занима прстен, Клеј Томпсон је казао да не планира да мијења стил игре. На Западу играју два Србина Немања Бјелица у Минесоти и Никола Јокић у Денверу. Обје екипе имају сличну конструкцију тима и биће конкуренти за доигравање. Имају веома младе осовине, с тим да "вукови" посједују већи потенцијал са Карлом Ентонијем Таунсом и Ендруом Вигинсом. Нагетси уз Лејкерсе и Феникс Сансе имају доста талента, али сви ови тимови морају да науче како се побјеђује. Лејкерси су покупили Брендона Инграма, на клупи је Лук Волтон и вријеме је да славна франшиза добије ново лице. Дурент је оставио Расела Вестбрука самог на "ратишту", Оклахома више није фаворит за висок пласман па је пласман у плеј-оф успјех, с тим да би Вестбрук лако могао да буде MVP. Портланд је показао снагу са одличним тандемом Дејмијен Лилард - Си Џеј Меколум, Сан Антонио је умјесто Данкана добио Пауа Гасола, а Давис Бертанс биће ново нападачко оружје Спарса у вањској линији.

Исток

Прекинута је клетва Кливленда, јер је овај град добио шампиона након 52 године. Круну је увијек теже одбранити па ће Краљ Леброн Џејмс и друштво морати још боље ове сезоне. Канцеларија франшизе коначно се договорила са Џеј Аром Смитом, што је веома битно за свлачионицу, а додатну ширину у нападу донијеће Мајк Данливи. Тренер Тајрон Лу остао је без пргавог Метјуа Делаведове, а сада је ту као бекап Кајрија Ирвинга омалени руки Кеј Фелдер. Више минута могао би да добије рекордер Развојне лиге по броју поена на једном мечу (61) Џордан Мекре. Торонто је задржао постојеће снаге, промјене су биле минималне, а драфтован је центар са Универзитета Јута Јакоб Пелтл који је постао први Аустријанац у NBA лиги. Ал Хорфорд је највеће појачање Бостона, а навијачи овог тима морају да буду захвални тренеру Бреду Стивенсу. Млади стручњак ради феноменалан посао па је послије два финала са Батлером у NCAA довео Селтиксе у врх истока. Џеф Хорнасек има задатак да у Њујорку укомпонује новајлије предвођене Дериком Роузом и Жоакимом Ноом. Колико могу ови ветерани заједно са Кармелом Ентонијем и младим Кристапсом Порзингисом велика је енигма. Никси су моћни на папиру, али се чини да су и даље далеко од финала конференције. Двајт Хаувард ће покушати да се врати на стари пут у родној Атланти, а кући у Чикаго стигао је Двејн Вејд. Може се рећи да Чикаго започиње нову еру одласком Роуза па је сада Раџон Рондо први плеј Булса. Српску јавност највише занима Бобан Марјановић и Детроит, а послије двије године рехабилитације деби је коначно дочекао Џоел Ембид. Због повреде Нерленса Нолеа Камерунац ће имати доста простора на почетку баш као и Дарио Шарић. Први пик Бенс Симонс неће играти до децембра па је Хрват први избор на позицији четворке.

Реприза финала

Реално је да се се трећи пут у низу у финалу нађу Кавалирси и Вориорси, јер су обје екипе доста јаче од конкуренције. И ове сезоне има доста слабих тимова, у најлошијој ситуацији је Бруклин који не може ни да "танкује" јер нема права на пикове, а у фази "ребилдинга" је пола лиге.

Шампиони отварају

Кливленд и Њујорк вечерас од 1.30 часова отварају сезону, а у четири часа састају се Портланд и Јута. Пола сата касније на паркет "Оракл" арене излазе кошаркаши Голден Стејта и Сан Антонија.

Тренерске промјене

Чак десет екипа има нове тренере у односу на крај прошле сезоне. Лук Волтон води Лејкерсе, Нејт Мекмилан Индијану, Џеф Хорнасек Њујорк, Дејв Јергер Сакраменто, Мајк Д'Антони Хјустон, Дејвид Физдејл Мемфис, Ерл Вотсон Феникс, Кени Еткинсон Брулин, Скот Брукс Вашингтон и Френк Вогел Орландо.

Срби у NBA

Никола Јокић (Денвер)

Немања Бјелица (Минесота)

Бобан Марјановић (Детроит)

Уговори

1. Леброн Џејмс (Кливленд) 30.963,450

2. Мајк Конли (Мемфис) 26.540,100

3. Ал Хорфорд (Бостон) 26.540,100

4. Расел Вестбрук (Оклахома) 26.540,100

5. Кевин Дурент (Голден Стејт) 26.540,100

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана