Статива и ВАР зауставили Тадића, Реал славио у Амстердаму

B92
Статива и ВАР зауставили Тадића, Реал славио у Амстердаму

Фудбалери Реал Мадрида савладали су Ајакс 2:1 (0:0) у Амстердаму, у првом мечу осмине финала Лиге шампиона.

У врло интензивном и атрактивном мечу Реал је повео у 60. минуту голом Карима Бенземе послије сјајног продора 18-годишњег Винисијуас Жуниора.

Међутим, 15 минута прије краја Хаким Зијех користи идеално проигравање Давида Нереса са лиеве стране и матира немоћног Тиба Куртоу за 1:1.

Реал се повукао у завршници меча, Ајакс је појурио преокрет, али је то скупо коштало “копљанике”. Мадриђани четири минута прије краја брзом контром стижу до новог вођства и побједе 2:1 поготком резервисте Марка Асенсија.

Меч је обиљежила и употреба ВАР технологије која је поништила гол Ајакса у финишу првог полувремена, због недозвољене позиције Душана Тадића.

Иако је Реал имао више шутева у оквир гола, константно вршио притисак на голмана Онану са 11 шутева, може се рећи да је Ајакс надиграо првака Европе у првих 45 минута.

Копљаници” су углавном диктирали свој ритам игре, те били ближи вођству на “Јохан Кројф Арени”.

Млади амстердамски тим је без имало респекта ушао у дуел са троструким узастопним прваком и од старта кренуо офанзивно ка голу Тиба Куртое.

Предводио их је Душан Тадић који је излуђивао одбрану Реала, а константно је од њега стрепео и Гарет Бејл када се Велшанин враћао да помогне својим дефанзивцима.

Управо је Тадић био најближи поготку, али није имао среће. Послије првог кикса Реалове одбране добио је лопту у казненом простору, умакао је Рамосу и шутирао скоро за тла, али погађа стативу.

Десетак минута касније сервирао је Хакиму Зијеху зицер, који Мароканац не користи, да би у 41. минуту Ајакс коначно успио да затресе мрежу Реала.

Сјајно се послије корнера у петерцу снашао Николас Таљафико, који користи кикс Куртое и одбијену лопту главом убацује у гол.

Међутим, први пут у историји ВАР је употребљен у Лиги шампиона и није обрадовао “копљанике”. Судија Дамир Скомина је после гледања успореног снимка констатовао да је Тадић био у недозвољеној позицији, најближи голману Реала кога је притом и блокирао, па је поништен погодак Ајакса.

Меч је настављен у јаком ритму и у другом полувремену, одмах су оба тима имала по шут на гол, али Онана и Куртоа бране ударце Бенземе и Нереса.

Ајакс постепено опет преузима иницијативу, али “копљаници” нису били ни приближно опасни у завршници као у првих 45 минута.

Везисти и дефанзивци Реала су много лакше излазили на крај са ударним иглама Ајакса Тадићем и Зијехом, који су тешко долазили до казненог простора.

онда је у јеку напада Ајакса уследио хладан туш за домаћи тим. Виснисијус Жуниор добија фантастичну дубинску лопту на левој страни и залеће се ка казненом простору.

Прво је побјегао Мазруију кога је успут “патосирао”, а потом наређао још неколико играча Ајакса прије него што је сервирао зицер Кариму Бенземи који са 8-9 метара закуцава лопту у мрежу и постиже 60. гол у ЛШ (0:1).

Услиједио је нови притисак Ајакса који је тешко стизао до казненог простора Реала. Међутим, 15 минута прије краја “краљ” је капитулирао.

Одузели су “копљаници” лопту у средини терена и експресн избацили на лијевој страни Нереса, који брзо шаље лопту у петерац директно до Зијеха који тресе мрежу иза Куртоиних леђа (1:1).

Ајакс је имао иницијативу до краја меча, Реал се без Бејла и Бенземе фокусирао на одбрану предности захваљујући голу у гостима.

Међутим, офанзивна игра је скупо коштала “копљанике”, Реал из контранапада у 86. минуту стиже до побједе у Амстердаму.

Васкес из средине проналази усамљеног Карвахала на десној страни, он прилази казненом и правовремено шаље дијагоналу кроз срце шеснаестерца.

Топта пролази између голмана и дефанзиваца Ајакса до Марка Асенсија који на другој стативи само подмеће лопту и доноси велику предност Мадриђанима (1:2).

У надокнади времена Долберг је имао стопостотну шансу за изједначење, али је слабо захватио лопту која је одскочила, а Куртоа једном руком брани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана