Срби опет покорили Европу, Фенер први пут шампион

Б92
Срби опет покорили Европу, Фенер први пут шампион

Кошаркаши Фенербахчеа савладали су Олимпијакос 80:64 и освојили прву титулу шампиона Европе!

Фенер је у свом трећем Ф4, а другом узастопном финалу, донио прву титулу првака "Старог континента" турској кошарци!

Најзаслужнији за овај историјски подвиг су били Срби – своју девету титулу првака Европе је као тренер освојио Жељко Обрадовић, док су најефикаснији појединци Фенера у финалу били Богдан Богдановић и Никола Калинић са по 17 поена!

Предвођен управо Калинићем Фенер је успоставио иницијативу од самог старта, повео 13:6, Олимпијакос је успевао да прати поенима Принтезиса, али је разлика у корист турског тима постепено расла до 35:25 средином другог квартала послије серије поена Богдановића.

Средином трећег периода разиграо се Милутинов који са неколико кошева враћа Олимпијакос у нови егал (46:42), али је у завршници чертртине услиједила доминације Јудоа у одбрани и нападу, па центар Фенера доводи свој тим до максималних 60:46 пред посљедњих десет минута.

Датоме и Антић тројкама доносе турском тиму +18 (68:50) пред посљедњих седам минута и дефинитивно рјешавају меч. Последњи трзај Олимпијакоса који је преко Грина и Принтезиса смањио на 73:58 одбија поменути српски тандем са по пет поена и ставља тачку на ово финале.

Богдановић је шутирао 4/8 за два и 3/7 за три, те имао пет скокова, по асистенцију и украдену лопту, док је Калинић погађао 2/2 за два и 4/6 за три, те имао по пет ухваћених лопти и проигравања.

Најбоље су их пратили Луиђи Датоме са 11 поена и шест скокова, те Екпе Јудо са десет поена, девет сокова, пет блокада и четири проигравања.

Олимпијакос је предводио Кем Бирч са 14 поена без иједног скока, а двоцифрен учинак имао је још само Никола Милутинов са десет поена уз четири ухваћене лопте, те по асистенцијом и украденом.

Подбацио је Василис Спанулис који је погодио тек два од 12 шутева из игре, мада је имао осам асистенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана