Španovićeva pokorila svijet

Glas Srpske
Španovićeva pokorila svijet

Birmingem - Najbolja srpska atletičara Ivana Španović ostvarila je najveći uspjeh u karijeri, pošto je postala svjetska šampionka na dvoranskom prvenstvu u Birmingemu sa skokom od 6,96 metara.

Ona je tako kompletirala sve medalje sa dvoranskih prvenstava svijeta, pošto je odranije imala bronzu i srebro. Španovićeva je ostvarila jedan od najboljih rezultata u karijeri i ponovila je juniorski uspjeh od prije deset godina kada je bila najbolja u dvorani. Ovim je dokazala da je ubjedljivo najbolja skakačica u dvorani, pošto je prošle godine slavila na prvenstvu Evrope u Beogradu.

Ivana je bila najbolja u prve tri serije sa skokom 6,89 metara, a onda je nakratko u četvrtoj spala na drugo poslije dobrog nastupa Amerikanke Britni Riz, ali onda je skočila 6,96 što niko do kraja nije mogao prestići. Riz je ostala na drugom mjestu, dok je treća završila Sostene Moguenari-Tarum iz Njemačke. Španovićeva se tako na najbolji način vratila nakon prošlogodišnjeg peha na Svjetskom prvenstvu na otvorenom kada je zbog peha sa startnim brojem ostala bez medalje.

Drugi predstavnik Srbije Asmir Kolašinac nije imao ni blizu tako dobar rezultat, pošto je zauzeo 15. mjesto u bacanju kugle sa hicem od 19,34 metra. U toj disciplini mnogo bolji je bio atletičar iz BiH Mesud Pezer koji je sa daljinom 21,15 metara završio na petom mjestu, a to je državni rekord u dvorani.

Na Svjetskom prvenstvu desile su se neviđene scene u trci na 400 metara gdje se na kraju zlatom okitio Čeh Pavel Maslak. On je finalnu trku završio na trećem mjestu, ali je na kraju osvojio prvo mjesto, iako su brži bili Španac Oskar Usiljos i Lugelin Santos iz Dominikanske Republike.

Njih dvojica su diskvalifikovani pošto je utvrđeno da su trčali van predviđene staze. Ova odluka je dočekana zvižducima u Birmingemu, ali su sudije bile neumoljive, pa su osim Maslaka, do medalja došli Amerikanac Majkl Čeri i Deon Lendor sa Trinidada i Tobaga. Ono što je izazvalo još veće kontroverze jeste to da nije kažnjen Amerikanac Čeri, koji je takođe prešao u tuđu stazu.

Inače, ranije u kvalifikacijama desila se istorijska scena kada je svih pet trkača u jednoj od kvalifikacionih grupa diskvalifikovano. Jedan zbog pogrešnog starta, a ostali zbog prelaska u tuđe staze.

Dibabi dva zlata

Etiopska atletičarka Genzebe Dibaba imala je vrlo uspješan nastup na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu, pošto je zlatu na 1.500 metara dodala još jedno na dvostruko dužoj dionici. Ona je slavila s vremenom 4:05,27 minuta, dok je srebrna bila Lora Mjur iz Britanije (4:06,23), a treće mjesto pripalo je Siran Hasan iz Holandije (4:07,26). Zanimljivo je da su ove dvije atletičarke osvojile medalje i na 1.500 metara, s tim da je tada Holanđanka bila druga, a Britanka treća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana