Шпанија први пут у историји шампион Европе

B92
Шпанија први пут у историји шампион Европе

Мушка рукометна репрезентација Шпаније освојила је Европско првенство у Хрватској, пошто је у финалу била боља од Шведске – 29:23 (12:14).

"Црвена фурија" никада није освојила титулу старог континента – све до овог момента. Одиграли су савршено друго полувријеме и заслужено дошли до врха Европе.

Током других 30 минута игре одлично је бранио Арпад Штербик, који је прилику на мечу добио тек средином првог полувремена.

Некада голман Југославије и Србије и Црне Горе имао је осам одбрана у овом дијелу меча.

"Викинзи" нису успјели да освоје прву титулу на ЕП после 16 година поста, али зато јесу сребрну медаљу.

Шведска је послједњи пут финале играла 2002. године и од тада никада није успијевала да дође до завршнице турнира.

Најефикаснији у побједничком саставу били су Феран Соле, Давид Балагуер са пет голова, док су по четири постигли Раул Ентреријос, Аитор Арино и Алекс Душебајев.

Код Швеђана бољи од осталих био је Јеспер Нилсен који је постигао пет голова.

Утакмица је отворена у брзом ритму што је више одговорало Шведској. Екипа која је била у групи са Србијом играла је много боље и предност је стално била на њиховој страни.

Одлично су играли Јеспер Нилсен и Јим Гортфридсон, док је Шпанију "вукао" искусни Рауел Ентреријос. После првих 30 минута игре Швеђани су водили са 14:12.

У наставку дуела постојала је само једна репрезентација - Шпанија. За 12 минута игре "Црвена фурија" постигла је седам голова, док је четвороструки шампион Европе само једном затресао мрежу.

Један од најважнијих играча Шпаније у овим тренуцима био је Арпад Штербик.

Србин, који од 2008. године представља ову пиренејску државу, одбранио је неколико важних шутева, увукао је страх међу Швеђане, који касније ни релативно чисте позиције нису успевали да реше.

Шпанија је доминирала до краја меча и ни у једном тренутку Шведска није успијела да угрози њихово вођство.

Шпанци су годинама једна од најконстантнијих репрезентација у рукомету, али никако нису успијевали да дођу до златног одличја.

Четири пута су били сребрни, два пута бронзани и сада коначно долазе до заслуженог злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана