Španci potrošili 341,5 miliona na igrače

Dušan Repija
Španci potrošili 341,5 miliona na igrače

Madrid - Španija grca u dugovima, ali njeni najbogatiji klubovi to ne osjete. Kako drugačije objasniti podatak da su Barselona, Real Madrid i aktuelni šampion Atletiko već potrošili 341,5 miliona evra na pojačanja?!

Španci očigledno ne štede novac da bi sačuvali primat u klupskim takmičenjima, kojim su zagospodarili u posljednjih nekoliko godina.

Ovog ljeta najviše su se "otvorili" čelnici Barselone, koji su za Luisa Suareza, Ivana Rakitića, Alena Halilovića, Žeremija Matjea, te golmane Klaudija Brava i Marka Andrea Ter Štegena izbrojali čak 143 miliona evra. Do kraja prelaznog roka treba očekivati bar još dva pojačanja, pominju se Danijel Ager i Huan Kvadrado, što će Katalonce koštati dodatnih oko 50 miliona, tako da će gotovo sigurno biti blizu ili čak probiti granicu od 300 miliona evra.

Ipak, ne treba zaboraviti da su "Nou kamp" napustili Sesk Fabregas i Aleksis Sančez, od kojih je Barselona zaradila 80 miliona evra, tako da je za sada u minusu oko 63 miliona.

Real je u dva megapojačanja Tonija Krosa i Hamesa Rodrigeza i golmana Kejlora Navasa uložio 110 miliona i za sada ima najveći minus od 80 miliona evra, pošto je prodao samo Alvara Moratu. Međutim tek sada se očekuje da "kraljevi" krenu u rasprodaju. Bijeli dres iduće sezone gotovo sigurno neće nositi Anhel di Marija i jedan od dvojice zadnjih veznih igrača Sami Kedira ili Luka Modrić, pa će, ukoliko ne bude novih kupovina, ogromni minus biti pokriven.

Svlačionica Atletika biće puna novih lica. Dres šampiona Španije razdužili su Dijego Košta, Tibo Kurtoa, Dijego, David Vilja, Adrijano, Felipe Luis, Žoao Miranda i drugi, ali su stigla pojačanja u vidu golmana Jana Oblaka, Marija Mandžukića, Antoana Grizmana. Na meti su još Hoze Kaljehon, Ezekjel Lavezi, Santi Kazorla, Zakarija Bakali... Za razliku od Barselone i Reala, "jorgandžije" su za sada u minusu samo petnaestak miliona evra.

Već tradicionalno osim Španaca najveće trošadžije su Englezi. Međutim, za razliku od minulih godina, Mančester Siti je prilično tih, a štafetu je preuzeo Liverpul. "Redsi" su od transfera Luisa Suareza u Barselonu dobili 81 milion evra, a do sada su potrošili 98,8, po čemu su iza Barselone i Reala. Brendar Rodžers je angažovao Emrea Čana, Adama Lalanu, Lazara Markovića, Rikija Lamberta, Dejana Lovrena i Divoka Oriđija, ali ne planira da se zaustavi. Na meti je još nekoliko fudbalera, a sigurno će doći još jedan lijevi bek.

Gazda Čelzija Roman Abramovič potrošio je pet miliona manje od Liverpula i za to doveo dva vrhunska igrača Fabregasa i Koštu, a kasu popunio najvećim transferom odbrambenog igrača u istoriji, pošto je David Luiz za 50 miliona prešao u PSŽ. Nešto novca donio je i Demba Ba, a sigurno će i još neki fudbaleri, pošto Murinjo na raspolaganju ima više stranaca nego što može da registruje. Prvi na listi je Fernando Tores.

U top deset trošadžija još su Arsenal, Mančester junajted, PSŽ, Borusija Dortmund i Roma, ali je gotovo sigurno da će se ovaj poredak još mijenjati. Treba očekivati da Luis van Gal dovede još neko veliko ime, a velike zvijezde mogli bi da pazare i PSŽ, Monako, Mančester Siti, Juventus...

Što se tiče prodaje igrača i zarade, neprikosnoven je Sautempton, koji je prodao igrače u vrijednosti od 119,5 miliona evra. Zbog toga se menadžer kluba Ronald Kuman na "Tviteru" našalio sam na svoj račun, postavivši sliku terena bez igrača i napisavši poruku: "Trening". Ovim potezom aludirao je na činjenicu da ne zna da li će mu do kraja prelaznog roka ostati ijedan igrač na raspolaganju.

Do kraja prelaznog roka je više od 30 dana, tako da treba očekivati još mnogo velikih transfera i potrošenih miliona.

Najviše potrošili

1. Barselona        143

2. Real M.   110

3. Liverpul         98,8

4. Čelzi      93,5

5. Atletiko M.     88,5

 

Najviše zaradili

1. Sautempton      119,5

2. Monako   86,5

3. Liverpul         81

4. Atletiko M.     80

5. Barselona        79,8

Svi iznosi su u milionima evra

 

Top pet transfera

1. Luis Suarez (Liverpul - Barselona)

2. Hames Rodrigez (Monako - Real M.)

3. David Luiz (Čelzi - PSŽ)

4. Dijego Košta (Atletiko M. - Čelzi)

5. Aleksis Sančez (Barselona - Arsenal)

Bajern

Šampion Njemačke Bajern za sada je potrošio samo deset miliona evra i to na dovođenje Huana Bernata iz Valensije, ali daleko od toga da nije pojačao svoje redove. Dres Bavaraca nosiće i momci koji su došli bez obeštećenja Robert Levandovski i Sebastijan Rode, pa je ovo još jedna potvrda kako čelnici kluba sa "Alijanc arene" rade pametno.

Italija

Od italijanskih klubova najviše je potrošila Roma 42,5 miliona, od toga gotovo 30 na Huana Iturbea, Juventus je doveo Patrisa Evru i Alvara Moratu za 21 milion, a ukoliko prodaju Artura Vidala, sigurno će dovesti adekvatnu zamjenu. Inter i Napoli za sada su prilično stidljivi, dok je jasno da je Milan u velikoj krizi i da više ne može da parira klubovima u Seriji A, a kamoli Špancima i Englezima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana