Сјајни Бердих одувао Надала!

Б92
Сјајни Бердих одувао Надала!

Чешки тенисер Томаш Бердих пласирао се у полуфинале Аустралијан опена убједљивом побједом над Рафаелом Надалом са 6:2, 6:0, 7:6.

Бердих је одиграо фантастичан меч, потпуно контролисао дешавања на терену и на крају заслужено славио послије два сата и 13 минута игре.

Такође, Томаш је побједио послије 17 узастопних неуспјеха против шпанског тенисера и спречио га да обори рекорд по броју везаних побједа над једним играчем.

Чех је потврдио да се налази у сјајној форми и још увијек није изгубио сет на Аустралијан опену. Показао је изузетну менталну стабилност у важним тренуцима – био је толико фокусиран да до завршнице трећег сета ниједном није реаговао, чак ни због добрих потеза.

Сервис га је феноменално служио, то је посебно било видљиво у првом сету када је са неколико асова и сервис винера спасавао брејк лопте. Осим менталне стабилности и почетног сервиса, битна ставка у тријумфу над Надалом био је и ритерн Чеха којим је просто излуђивао ривала у прва два сета. Слао му је много лоптица под ноге и тиме добијао прилику да крене напред и поене завршава форхендом.

Бекхенд је био веома стабилан и допринео цјелокупној слици на Род Лејвер Арени. Бердих је меч завршио са 46 директних поена и 21 неизнуђеном грешком, уз 10 асова, све четири спасене брејк лопте и скоро 50% освојених поена на сервис ривала.

Могао је и раније да заврши меч, али му је Шпанац много отежао спасивши три меч лопте. Ипак, одличним сервисом у тај брејку дочекао је коначни тријумф.

Надал је био потпуно ван ритма – слабо се кретао, дјеловао је уморно и сервиси су му били преслаби. Направио је чак шест дуплих грешака, на други сервис освојио је мизерних шест поена из 21 покушаја. У прва два сета никако није могао да погоди форхенд, али је у трећем мало подигао ниво игре у односу на онај којим је изгубио девет везаних гемова.

Сусрет је завршио са 24 директна поена, два мање од броја неизнуђених грешака.

Равноправан тенис видјели смо само у трећем дјелу игре, пошто је у прва Бердих господарио тереном. Направио је брејк за 3:1 у првом, успио да извуче тежак наредни гем и настави да експлоатише слабу игру Шпанца. Поново је одузео сервис противнику и кренуо у незаустављиви низ до 6:2, 6:0 за само сат времена игре. Публика је била на страни Надала, жељела дужи меч, али се томе Бердих супротставио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана